DvorišteSvako od nas teži da na najbolji način ulepša svoju dom i okolinu. Jedan od načina krije se u gajenju raznih bilja i bavljenju hortikulturom.
Treba znati da u ovoj oblasti za sve postoji vreme i mesto i svaka biljka zahteva neki poseban tretman. Ne mogu se saditi gde god Vi to poželite i u bilo koje vreme. Da bi uzgajanje bilo uspešno i adekvatno, moraju se pratiti svi uslovi koje biljka zahteva.
Iako na prvi pogled može da se svrsta u jednostavne poslove, za sve ovo je pre svega potrebna velika stručnost, zatim iskustvo, a na kraju ljubav prema prirodi i biljkama jer jedino tako možete od svog vrta načiniti pravo malo carstvo i najveći ukras.
Kada govorimo o pejzažnoj arhitekturi ona biljke deli na:
– Lišćare
– Četinare
– Ukrasna šiblja i
– Ukrasnu travu.
Pejzažna arhitektura kod svake zelene površine podrazumeva prisustvo drvenastih vrsta. Ova vrsta ima sanitarnu ulogu, reguliše jačinu vetra, smanjuje štetne gasove, prašinu, reguliše temperaturu kao i vlažnost vazduha i što se tiče osvežavajućeg efekta može zameniti dosta rashladnih uređaja.
Na koji način se sadi ukrasno drveće:
Što se tiče same tehnike ona je potpuno ista kao kod sađenja voćki. Drvo se može posaditi sa ili bez busena. Vreme koje je pogodno za njihovu sadnju je jesen u period kada lišće počinje da opada ili u rano proleće pre nego što počne vegetacija. Kada rasporedite i napravite tačan raspored drveća po Vašem dvorištu može se početi sa kopanjem jama. Otprilike bi trebalo da jame budu duboke i široke po 70 – ak santimetara.
Pre nego što sadnicu spustite u jamu obavezno treba ukloniti žile iz korena koje su oštećene. Sadnica treba da se postavi tačno u sredinu iskopane rupe i da se prekrije rastresitom zemljom pomešanom sa đubrivom. Kod spuštanja sadnica u odgovarajuću dubinu jame treba voditi računa da je dubina približna kao u rasadniku, može i malo dublje. U zavisnosti od vrste drveća ( da li su četinari ili lišćari ) određuje se količina đubriva pri sadnji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here