Svježi sirOvdje se neće ulaziti u obznanivanje proizvodnih procesa u proizvodnji svježeg sira i razno raznih inačica. Ostavimo to mljekarskoj industriji.
Postupak proizvodnje svježeg sira onakvog kakvog pronalazimo po našim tržnicama, uistinu je jednostavan. Za dobar domaći kravlji sir potrebno je imati kvalitetne zemljane ćupove nabavljene od provjerenih proizvođača, svježe mlijeko i primjerene higijenske uvjete.
Kako se radi sir?
Pročišćeno i procijeđeno mlijeko ulije se u zemljane čupove i prekrije gazom ili nekom ne pregustom tkaninom. Čupove se posloži na police smoćnice ili neke druge prostorije i čeka da se mlijeko ukiseli. Ukiseljavanjem mlijeka nastaje i novi proizvod nama poznat kao vrhnje, koje se nakuplja na površini mlijeka. Da bi se uspješnije obiralo vrhnje, čupovi u kojima se mlijeko ukiseljuje su u gornjem dijelu uži. Količina nakupljenog vrhnja ovisi o masnoći mlijeka. Masnije mlijeko daje više vrhnja.
Ukiseljeno mlijeko izlijeva se u gaze koje se vežu po kutevima i ostavljaju da se ocijede. Proces cijeđenja je gotov nakon nekoliko sati. Rezultat toga je svježi sir spreman za konzumiranje na sve moguće načine.
Ovakva proizvodnja sira, na žalost, polako odlazi u zaborav. No prije nego se to dogodi, pokušajte napravite vlastiti svježi sir. Pokažite svojoj djeci i unucima u vlastitom domu pretvorbu mlijeka u sir. Pritom nabavite svježe mlijeko na mliječnoj farmi ili kod malog proizvođača mlijeka, a ukoliko to niste u mogućnosti, kupite svježe mlijeko. Posebna pažnja: mlijeko u tetrapaku (trajno mlijeko) nije pogodno za proizvodnju sira jer se teško ukiseljuje (gotovo nikako).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here