Kako skinuti saloKako skinuti salo postaje sve češće pitanje. Salo se najčešće nakuplja na trbuhu, kukovima, nogama i stražnjici. Salo na trbuhu je najopasniji tip sala – pored estetike, veliki obujam struka je pokazatelj bolesti ili rizika od bolesti.
Potrebno je više od vježbanja za trbušnjake! Salo se stvara oko našeg trbuha i struka kada razina hormona kortizola raste. Stres je jedan od osnovnih krivaca za visoke razine hormona kortizola. Stres se može čak i pogoršati s lošim dijetama, studije pokazuju da stres izazvan dijetama poveća razinu kortizola, ne čineći nikakve promjene u količini stomačnog sala čak i sa ograničenjem unosa kalorija.

Evo najvažnijih savjeta za sve osobe koje žele skinuti salo:

1. Spavati
Spavajte dovoljno a najmanje 7 sati svakog dana. Nedostatak sna također može mijenjati proizvodnju hormona kortizola koji uzrokuje inzulinsku osjetljivost, a ona je razloge za stvaranje sala!
2.Vežbati
I 1000 trbušnjaka svakog dana ne može vam pomoći da skinete salo kao dobre kardio vježbe. Umjesto trbušnjaka, učinite vježbe koje angažiraju više mišićnih skupina i potiču vaš kardiovaskularni sistem. Trčanje, vožnja bicikla i plivanje su najbolji za skidanje sala.
3. Šećer je vaš neprijatelj
Pobjeda u borbi za skidanje sala je 80% zdrave prehrane. Smanjite kalorije tako što ćete se zasititi sa proteinima, povrćem i voćem. Sve što je od umjetnih šećera izbacite iz prehrane, nemojte ga koristiti ni u kavi.
4. Vitamin C
Kada ste pod ekstremnim stresom, najviše se povećava razina kortizola. Vitamin C pomaže uravnotežiti skokove kortizola koji se dešavaju pod stresom. Pored toga vitamin C je također bitan za stvaranje karnitina, koji se koristi od strane tijela da se salo i masti pretvore u gorivo.
Jedite paprike, kelj ili kivi. Oni imaju još više vitamina C nego čuvene naranče!
5. Jedite dobre masti
Da! Dobre masti sadrže namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao losos, avokado i orasi. Ove namirnice su pune hranjivih tvari koje pomažu da budete siti tijekom dana.
6. Dišite duboko
Ovo je veoma jednostavan metod koji možete koristiti čak i kada ste usred posla. Kad god se osjećate napeto i nervozno dišite dublje i sporije. Većina ljudi kad su pod stresom ili naizmjenično drže dah s kratkim udisajima, ili brzo plitko dišu. Jednostavan način, što ste manje nervozni lakše ćete skinuti salo.

2 KOMENTARI

    • Hvala lijepa, drago nam je što Vam se sviđa naša stranica te se nadamo da ćemo i ubuduće opravdati Vaša očekivanja. Ako želite, pridružite nam se kao autor nekim člankom, receptom, …
      Lijep pozdrav,
      Uredništvo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here