OsteoporozaOsteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, koji je tipičan za žene u postmenopauzi. Dolazi do smanjenja gustoće kostiju, a smanjenjem gustoće kosti postaju krhkije i veće su mogućnosti da dođe do prijeloma kosti. Poznato je da se do adolescencije koštana masa izgrađuje, vrhunac dostiže oko tridesete godine, a zatim gustoća kostiju opada, s godinama kosti postaju krhkije, a posebno nakon menopauze zbog pomanjkanja estrogena, ženskog spolnog hormona.
Opasnosti od nastanka osteoporoze više su izložene žene čija je majka također imala osteoporozu, zatim žene liječene kortikosteoridima, žene koje boluju od bolesti paratireoidnih žlijezda, žene-pušačice te žene koje se premalo kreću ili su premršave.
Kako spriječiti osteoporozu?
Najbolja prevencija je puno kretanja, ne voditi isključivo sjedilački način života, posebno ako vam je posao takav da zahtijeva puno sjedenja, te u prehranu uključiti proizvode koji će sadržavati dovoljnu količinu kalcija i vitamina D.
Neka od pravila kojih bi se trebalo pridržavati:

  • U prehranu uključiti razne mliječne proizvode (jogurti,sirevi, …) jer sadrže kalcij, zatim maslac jer sadrži vitamin D.
  • Paziti na težinu, kako pretjerana debljina nije zdrava, tako nije ni pretjerana mršavost. Najbolja varijanta je težina nešto iznad uobičajene jer je dokazano da takve žene rjeđe boluju od osteoporoze, pošto njihovo masno tkivo djeluje na pretvaranje androgena kojeg luče nadbubrežne žlijezde, u estrogen.
  • Biti fizički aktivan. Koštano tkivo se stalno gradi i razgrađuje, a obnavljanje koštanog tkiva ovisi o pritisku na skelet. Ako nema opterećenja skeleta, stvara se neravnoteža.
  • Dobro je boraviti na svježem zraku, naravno i na suncu zbog stvaranja D vitamina, ali sa izlaganjem suncu treba biti oprezan i birati doba dana.

Obično se osteoporoza dijagnosticira kada već dođe do nekog preloma kostiju, tada je za očekivati da može doći i do drugih problema. Obnavljanje koštane mase odnosno usporavanje daljnjeg razvoja osteoporoze postiže se uzimanjen lijekova u obliku hormona ili raznih hormonskih pripravaka.
Osim toga, danas se vrlo jednostavno može izmjeriti gustoća kostiju odnosno dijagnosticirati osteoporoza. Pregled se zove koštana denzitometrija, a izvode ju radiolozi i reumatolozi u liječničkoj ordinaciji ili bolnici. Mjeri se sadržaj minerala kalcija u visini lumbalne kralježnice, vrata bedrene kosti i ručnog zgloba. Ako je rezultat značajno niži od normalne gustoće, postavlja se dijagnoza osteoporoze i dogovara liječenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here