Mrlja od vinaMrlja od tinteMrlja na majciCrvena mrljaNije uvijek lako očistiti mrlju s tkanine. Treba znati od čega je mrlja nastala i treba znati ponešto o vrsti tkanine.
Mrlje uglavnom potječu od namirnica: masnoće, voća, kave, čololade, umaka, vina,… ili kiselina, tinte, boje, voska. Mrlje mogu biti i od znoja, rđe, blata, zemlje, katrana itd. Kada se utvrdi o kakvoj mrlji se radi, treba odrediti način na koji će se pristupiti čišćenju – upijanjem, otapanjem ili emulzijom.
Sredsta za upijanje su: puder, brašno, škrob; za otapanje: alkohol, eter, benzin; za emulziju: amonijak i sapuni.
Opće pravilo je da mrlju nikada nemojte trljati, jer time samo povećavate isprljanu površinu – samo je lagano upijte čistom krpicom. Mrlju je najbolje očistiti odmah, što više vremena prođe, teže će se skinuti s tkanine.
Mrlje od ulja očistite benzinom, a onda operite mlakom sapunicom.
Mrlju od kave odmah operite toplom vodom i sapunom. Ako je tkanina bijela, u posljednju vodu za ispiranje stavite malo razrijeđene varikine. Ako je tkanina osjetljiva, mrlju premažite žumanjkom u koji ste umiješali nekoliko kapi glicerina, ostavite da stoji 1 sat, a zatim operite vodom i sapunom u listićima.
Mrlju od bijele kave i čokolade operite sapunicom i dobro isperite. Ako je tkanina osjetljive boje, mrlju očistite krpicom namočenom u alkohol i glicerin.
Mrlje od voća treba odmah oprati. Bijele lanene i pamučne tkanine se operu u toploj vodi s deterdžentom te perboratom i isperu vodom. Ako je tkanina osjetljiva i u boji, potopite tkaninu u vodu s amonijakom, ostavite da se namače i isperite čistom vodom.
Mrlje od uljane boje očistite razređivačem i isperite mlakom vodom i deterdžentom.
Mrlje od znoja odstraniti ćete tako da opranu odjeću isperete u vodi s nekoliko kapi amonijaka. Ako ostane žuti rub, izbijelite ga oksidom.
Mrlja od rđe čisti se sokom od limuna ili oksalnom kiselinom. Ako je tkanina bijela, ispere se u čistoj vodi, a ako je u boji ispire se vodom i amonijakom.
Mrlje od krvi operite hladnom vodom ili superoksidom.
Mrlje od blata čistite tek kada se tkanina osušila. Mrlje dobro isčetkajte, a onda pređite krpicom natopljenom vodom i amonijakom ( omjer 1 dio amonijaka i 6 dijelova vode).
Mrlje od tinte treba umočiti u mlako mlijeko i pažljivo izažeti. Postupak ponavljati dok mrlja ne nestane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here