Pasta za zubeHigijena zubiju bila je prisutna već kod starih Egipćana. Stari Egipćani zube su čistili mješavinom pepela od volovskih kopita, paljenih ljusaka od jaja, mire, plovućca i vode.
I tokom povijesti, priravci za čišćenje zubiju sadržavali su najneobičnije tvari poput soli, papra, listova metvice, cvjetove perunike, zmajevu krv, cimet, spaljeni kruh i spaljenu stipsu, a koristili su ih uglavnom imućniji ljudi. Tek 1850. godine Washington Sheffield izumio je formulu koja je više sličila današnjim pastama za zube. Nazvao ju je Dr Sheffield’s Creme Dentifrice. Njegov sin je promatrajući metalne tube za boje došao na ideju da ih upotrijebi kod proizvodnje ambalaže za pastu za zube. I tako danas imamo pastu za zube u tubama! 1914. godine pastama za zube počeo se dodavatim fluor, ali je tek 1950. godine ušao u širu upotrebu.

Koji su glavni sastojci današnjih pasta za zube?

Današnje paste za zube sadrže:
Abrazive – to su sredstva za čišćenje i poliranje zubi koja uklanjaju nečistoću s površine zubiju, a ne oštećuju caklinu.
Humektanse – daju prašcima konzistenciju pasta i sprečavaju isušivanje u dodiru sa zrakom.
Pjenila – pojačavaju učinak čišćenja.
Veziva – daju pastama viskoznost i oblik i sprečavaju raslojavanje praškastih tvari.
Korigense – daju osvježavajući okus pastama.
Osim ovih baznih dodataka, zubne paste sadrže i farmaceutske dodatke poput fluorida, zatim otapala kamenca i adstringensa za jačanje zubnog mesa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here