Putovanje s kućnim ljubimcemPutujete na godišnji odmor izvan granica Hrvatske i sa sobom biste rado poveli i kućnog ljubimca. Nema problema, međutim morate znati da i kućni ljubimci trebaju putovnice za prelazak granice EU.
Dokumenti koje trebaju psi i mačke za put u inozemstvo su slijedeći:
– plava knjižica
-veterinarsko-zdravstvena svjedodžba za kućne ljubimce s certifikatom HVI12-EU o cijepljenju protiv bjesnoće. Certifikat izdaje veterinarska ambulanta u kojoj je životinja cijepljena, a cijepljenje protiv bjesnoće je ionako obavezno po zakonu.
-životinja mora biti čipirana, što se također izvodi u svim ambulantama, pa tako i u onoj u koju i obično idete sa svojim ljubimcem. Cijene mikročipiranja kreću se između 50,00 i 80,00 kuna, a cijepljenje protiv bjesnoće košta oko 135,00 kuna.
Ako vaš kućni ljubimac zadovoljava sve ove kriterije može ući u većinu zemalja Europske unije. Međutim, ako putujete u Veliku Britaniju, Irsku, Putovnica za kućnog ljubimcaMaltu ili Švedsku, uz spomenute dokumente trebati će vam i serološka analiza krvi koja se obavlja u ovlaštenim laboratorijima EU. Najbliži nama su oni u Ljubljani i Beču.
Za neka udaljenija odredišta najbolje je kontaktirati veleposlanstva tih zemalja.
Ako ste priskrbili sve navedene dokumente, slobodno uživajte sa svojim ljubimcem na godišnjem odmoru, a ako niste u mogućnosti povesti ga sa sobom ili vam ga nema tko pričuvati kod kuće, uvijek postoje kvalitetni hoteli za ljubimce gdje će vam ga rado pričuvati. Naravno da to iziskuje i neke dodatne troškove, ali kućni ljubimci se uzimaju za cijeli život i to su stvari na koje treba računati.
Najtužnija je slika kada vlasnici odu na godišnji odmor i “zaborave” na svog dojučerašnjeg kućnog mezimca.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here