Kako ukloniti buđ sa zidova?Buđ na unutrašnjim zidovima, nije samo ružan prizor koji kvari ukupan utisak o vašem enterijeru, već je i veoma velika opasnost po zdravlje vas i vaših ukućana. Takođe, u zavisnosti od količine i mesta na kome se buđ nalazi, ona ukazuje na prisustvo vlage i eventualne probleme sa protokom vode ili izolacijom u vašoj kući.
U nastavku ćemo vam predstaviti način na koji se, jednostavno ali trajno, možete rešiti buđi na vašim unutrašnjim zidovima.
Za početak je neophodno utvrditi uzrok nastajanja i pojave buđi na vašim zidovima. Ukoliko je izvor buđi u curenju ili slivanju vode iz vodovodnog ili kanalizacionog sistema, biće vam neophodna pomoć vodoinstalatera kako biste rešili ovaj kvar. Ponekad, uzrok buđi može biti kvar na krovu ili oluku, za šta vam takođe treba pomoć profesionalaca.
Ipak, najčešći uzrok buđi na unutrašnjim zidovima jeste nedostatak prozora u prostoriji (kupatilo, toalet ili ostava) ili loša ventilacija. U tom slučaju, buđ koja se javlja na vašim zidovima rezultat je isparavanja. U ovom slučaju, sa uklanjanjem buđi i rešavanjem ovog problema, možete krenuti bez ičije pomoći.
Za početak uklonite nameštaj ili pokućstvo koje je eventualno podložno kvarenju ili oštećenju usled prisustva buđi ili radova koje ćete obaviti na otklanjnaju buđi. Na područje zida na kome se nalazi buđ nanesite tečnost protiv buđi. Ovu tečnost nanesite četkom i ostavite da se osuši. Nakon toga, pomoću rastvora deterdženta za sudove i sunđera, prionite na skidanje naslaga buđi. Tamo gde je buđ upornija, biće je teško skinuti običnim sunđerom već će vam trebati čelična žica ili šmirgla.
Pošto ste uklonili naslage buđi, dezinfikujte područje zida na kome se buđ nalazila. Na jedan litar vode rastvorite dva decilitra izbeljivača. Obratite pažnju da prilikom izvođenja ovih radova imate zaštitne rukavice. Dobro izvetrite i osušite prostoriju.
Iako ste dobro oprali zid, naneli rastvor izbeljivača i ošmirgali buđ sa zidova, još uvek se niste rešili ovog problema. Iako sredstva protiv buđi na zidovima pomažu u uklanjanju buđi, plesan se može vratiti brže nego što očekujete. Da biste sprečili ponovno stvaranje buđi, važno je da nakon preduzetih koraka koje smo gore opisali, izvršite ponovno krečenje zidova.
Na tržištu se može pronaći akrilna boja za zidove protiv buđi, koja u svom sastavu ima i fungicide, koji onemogućavaju ponovno pojavljivanje buđi i plesni na vašim zidovima. Ovaj proizvod se može naći jedino u beloj boji i sa matiranom završnicom. Uz pomoć četke ili valjka ili upotrebom kompresora, nanesite ovu boju u dva sloja. Jedan litar ove specijalizovane boje pokriva četrnaest kvadratnih metara. Ova boja se brzo suši i nakon četiri sata zidovi će biti potpuno suvi.
Važnije od toga, korišćenjem ove specijalizovane boje za zidove, dugoročno i pouzdano ste rešili problem sa pojavom buđi na vašim zidovima. Na taj način ste ne samo sačuvali lep izgled vašeg stana, već i zdravlje svoje porodice.

6 KOMENTARI

  1. Slazem se da je odlican i koristan tekst.
    Ukoliko nema dobre izolacije, kvalitetne stolarije i redovnog provetravanja, pojava budji je neminovna. To ne mora biti slucaj samo u kupatilu, vec i u drugim prostorijama.

  2. jedan od razloga je za vlagu u prostorijama i pojavu budji i losa izolacija zidova, ne samo prozora. Sada je moda stavljati stiropol izvana, ali kod mene se pojavila vlaga (bolje receno-voda curi po zidovima) samo zbog tog stiropla. Receno mi je da je resenje jos jedan sloj iznutra, ali tako mi se smanjuje kvadratura.

  3. Imam problem u pregradjenoj kuhinji gde je samo šporet i kuva se pojavila se velika površina budni . U prostoriji je veliki prozor pvc koji odlično dobrijević . Medjutim to je prostorija koja se nevreme već samo kuva što dovodi do nagle promene temperatura e zimi . Iako se provetrava budni je prisutna . Da li je rešenje spoljna izolacija tog dela stana i tretiranje zida fungicidom . Ili je potreban i aspirator. Tj. Njegova ugradnja

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here