Kako urediti i renovirati stan

Opremanje stana – keramika i moleraj

Kupili ste stan u sivoj fazi? Želite da renovirate svoj stan? Ovim tekstom pokušaćemo da vam pojasnimo neke od poslova koji vas očekuju. Koncentrisaćemo se na keramičke poslove i moleraj, dok ćemo u nekim od narednih tekstova obuhvatiti i ostale.
Keramički poslovi
Kad čujete reč keramika verovatno vam na pamet prvo padnu pločice i njihova zastupljenost u kupatilu i kuhinji. Kada se završi projektovanje enterijera, prvi korak u ovoj fazi opremanja enterijera je naravno obezbediti dobrog i pouzdanog keramičara koji će za kratko vreme odraditi kvalitetan posao. Ovde je veoma bitna i vaša zamisao, tj. sam izgled prostorije koju želite da renovirate, opremite.
Postoje dva načina oblaganja zidova keramikom. Prvi se odnosi na lepljenje pločica lepkom, a drugi podrazumeva upotrebu maltera (ako zidovi nisu već malterisani). Preporuka je da zidovi pre samog posla budu izmalterisani kako bi se posao mogao odraditi upotrebom lepka.
U današnje vreme, usled velikog napretka tehnologije proizvodnje lepka, moguće je čak lepiti nove pločice preko starih, kao i na metalne i drvene površine.
Verovatno ste čuli za izraz fugna. Ona predstavlja razmak izmedju pločica i fugna može biti u razmaku od 1,2,3 i više milimetara. Takođe, moguće je odraditi ceo posao bez postojanja fugne, ali samo ukoliko se radi o keramici prve klase. Fugne je moguće popuniti masom za fugovanje koje se mogu pronaći u raznim bojama.
Moleraj
Možda i najslađi deo renoviranja ,opremanja enterijera je svakako krečenje zidova odnosno molerski radovi. Ova vrsta radova obično, ne mora da znači, dolazi na kraju svih radova. Pre svega,proverite vaše zidove da li imaju određenih neravnina, odnosno rupa koje treba popuniti. Ukoliko je odgovor potvrdan, potrebno je upotrebiti glet masu kojom će se taj problem rešiti. Morate pažljivo sagledati celokupnu strukturu vašeg enterijera, analizirati sve želje i mogućnosti i potom doneti odluku kojom bojom će vaši zidovi biti okrečeni. Preporuka je da se za ovakve radove konsultujete sa nekom iskusnom osobom, dizajnerom, koji će vam dati savet pomoću kojeg možete odabrati najadekvatniju boju. Bela boja polako izlazi iz mode i čovek se sve više odlučuje za neke od nijansi toplih i hladnih boja. Pod toplijim bojama podrazumevamo nijanse crvene, žute i narandžaste a pod hladnim nijanse zelene, plave i ljubičaste. Bitno je voditi računa o osvetljenosti prostorije koju krečite jer pogrešan odabir boja može dovesti do ružnog izgleda enterijera. Tako na primer, prostorije koje su dovoljno osvetljene treba bojiti u nijansama tamnijih-hladnih boja a u drugom slučaju preporučuje se upotreba svetlijih-toplih boja. Takođe, dobro ukomponovane boje zidova mogu dovesti do vizualnog povećanja i obrnuto smanjenja veličine prostorije.
Ukoliko ste pak tradicionalnijeg duha, savetujemo vam i upotrebu tapeta, koje su doduše danas sve manje zastupljene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here