kako vremenske prilike utiču na srčane bolesnikeVremenske promene kojih smo svi svedoci u poslednje vreme, umnogome utiču na zdravlje svih nas. Međutim, zdrav organizam se na njih navikava bez nekih većih posledica. Ali, ljudi oboleli od hroničnih bolesti su najviše na udaru, kao i mlađa deca. Zato često prilikom velikih temperaturnih oscilacija na televiziji i radiju čujemo da nije preporučljivo da srčani i hronični bolesnici izlaze i borave napolju, osim ukoliko ne moraju.
Ono što je posebno nezgodno kod srčanih i hroničnih bolesnika jeste što vremenske prilike itekako utiču na pogoršanje njihovog stanja, pored ostalih faktora. Naime, njima ne pogoduje ni mnogo hladno, a opet ni mnogo toplo vreme. Zato im se obično preporučuje da tokom hladnih meseci izlaze napolje u podne, kada je po pravilu najviša temperatura. A tokom letnjih žega i vrućine, za srčane bolesnike je najbolje da izlaze rano ujutru ili kasno uveče.
Pored vremenskih prilika, na koje ne možemo uticati, postoji još nekoliko pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju srčani bolesnici, kako bi imali optimalno stanje zdravlja, bez obzira na težinu bolesti.
Prvo pravilo jeste da odlaze na redovne kontrole kod odabranog kardiologa, koji će kontrolisati njihovo stanje. Takođe, vrlo je važno da budu otvoreni sa svojim doktorom, te da ga pitaju sve što ih zanima i potraže savet od njega.
Zatim je neophodno da se pridržavaju propisane terapije medikamentima. To podrazumeva i da, ukoliko primetite da vam neki od lekova koje koristite ne prija ili utiče loše na stanje vašeg organizma, svakako to naglasite svom kardiologu, jer će možda biti potrebno da vam promeni terapiju. Ovo se naročito odnosi na osobe koje imaju više lekova za različita oboljenja, pa i srčano. Jer se može dogoditi da jedan od njih poništava dejstvo drugog i slično. Da biste to izbegli, svakako je važno da osluškujete svoj organizam, kako biste mogli blagovremeno da reagujete.
I za srčane i druge hronične bolesnike odmaranje je od izuzetnog značaja. Zato je važno da se redovno odmaraju i naravno, ukoliko je ikako moguće da sebe što manje izlažu stresnim situacijama. Gledajte smešne filmove, čitajte smešne knjige, veselite se kad god i koliko god možete, jer vaše raspoloženje umnogome utiče na stanje čitavog organizma i pojedinačnog organa.
Ne zaboravite da povedete računa o ishrani. Većina srčanih bolesnika ima propisanu dijetu, pa bi bilo sjajno da je se pridržavate što je više moguće.
Mnogi stručnjaci preporučuju da pre nego što krenete iz kuće ponesete lekove sa sobom, bez obzira što ste popili u određeno vreme. Prosto, da ih imate uz sebe za svaki slučaj.
Ako ste pristalica alternativnih vidova lečenja, možete se raspitati i o čajevima ili tinkturama koje vam mogu pomoći, na primer da ojačate srčani mišić ili smirite lupanje srca.
Uopšteno, osnovno pravilo ne samo za srčane bolesnike, već za sve ljude, ali koga se nažalost retko ko pridržava, glasi: Osluškujte svoj organizam i nemojte raditi ništa što vam ne prija! Kada bi se svi pridržavali ovog zlatnog pravila, bili bismo mnogo zdraviji. Međutim, znamo da postoje situacije, za koje znamo da će loše uticati na nas, ali ih ne možemo izbeći iz različitih razloga. Zato je potrebno, da pre nego što obolimo, naučimo da uživamo u životu i malim stvarima koje nam on daruje svakoga dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here