KapariKapara, kapari (Capparis spinosa) je višegodišnja grmolika biljka s mnogo grančica, debelim i sjajnim listovima oblog oblika i bijelim ili ružičasto bijelim cvjetovima s četiri latice i mnogo ljubičastih prašnika. Uspijeva u južnoj Europi i gotovo cijelom Sredozemlju. Kod nas je možemo pronaći na gotovo svim otocima srednjeg i južnog Jadrana. Voli mjesta izložena suncu. Grmovi traju tridesetak godina, a obilno počinju rađati nakon pete godine. U rodnoj godini grm može dati i do dva kilograma cvjetnih pupova. Cvjetaju od svibnja do rujna. Cvjetni pupovi su veličine graška, a rastu na dršcima iz listovitih grančica. Sirovi pupovi nisu jestivi. Beru se za vrijeme suhih dana, ručno, te se više cijene oni manji, tvrđi i okrugliji. Ukoliko se pupovi otvore ili su veliki, ne beru se već se puštaju da se rascvjetaju u svoj svojoj jedinstvenoj ljepoti.
Sama biljka bila je poznata još u antičko doba po svojim ljekovitim svojstvima, a koristila se i kao dodatak jelima i afrodizijak.
Danas su naročito cijenjeni kapari iz Francuske i s Liparskih otoka kod Sicilije, gdje se u mjestu Salina svake godine održava “Festival kapara”, a kao dodatak jelima, neizostavan su sastojak u talijanskoj i španjolskoj kuhinji. Kod nas su poznati kao dodatak slanim sardelama i tatar odresku.

Kiseljenje kapara

Ukiseljene kapareJedan od načina kako se mogu spremiti kapare je kiseljenje. Nakon berbe cvjetnih pupova, otkidaju se peteljke s pupova, a pupovi ostavljaju da se posuše dan-dva. Zatim se potope u morsku vodu ili ih se dobro posoli te se tako drže jedan do dva dana. Potom se ispiru hladnom vodom i stavljaju u ocat, te na sunce deset dana. Pritom nastaju kiseline kaprin i senfolglykosid, koje kaparima daju njihov pikantan okus. Nakon deset dana nečisti ocat se mijenja čistim, malo razvodnjenom octom. Boja tako spremljenih kapara kreće se od maslinasto do plavo zelene, drže se zatvoreni i mogu se čuvati do godinu dana.
Koriste se kao dodatak umacima, salatama, tjestenini, ribi i mesu, dajući im pikantan okus Mediterana.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here