Kardio vježbeKardio vježbe ne smijete nikako posve odbaciti zbog fitnesa, zdravlja i potrošnje određene količine kalorija. Ne želite biti jedan od onih masivnih buildera koji se ne mogu uspeti uz stepenice. Osim toga, određena količina kardio vježbi dokazano pomaže u gubljenju viška kilograma. No, ne trebate ih raditi 90 minuta na dan. Američki stručnjaci tvrde da više od 30 minuta kardio vježbi na dan, tri puta na tjedan, jest nešto što nema smisla raditi jer ne donosi rezultate. Bodybuilder natjecatelj želi izgledati najbolje što može i da bi to postigao treba jesti pravilno i vježbati s utezima. No, kombinacija striktne dijete i teških kardio vježbi može spriječiti razvoj mišićne mase. Dijeta ili stanje u kojem je prisutan deficit kalorija jest kataboličko: na sve dodate kardio vježbe i iscrpljujete svoje tijelo, odnosno sami izjedate svoje mišiće. A posljedica svega su gubitak snage i veličine. Ako vam treba još dokaza u vezi ovih neželjernh mogućnosti, razmislite o tijelu trkača na duge staze. Jeste li ikada vidjeli kojeg koji nosi veliki broj kilograma mišića na sebi? Niste, i nećete. Bodybuilderi koji se tjeraju na zahtjevne kardio treninge čine isto: pretvaraju sebe u aerobne sportaše. Tijelo je struktura koja se prilagođava svakom zahtjevu koji mu se nametne. Ako radite duge kardio treninge, prilagodit ćete se na manji fiziološki stres i samim time omogućiti sebi da izvodite ovu vrstu aktivnosti a da pritom mozak i druge tjelesne funkcije normalno rade. Jedan od elemenata takve adaptacije jest smanjenje mišićne mase što je nužno kako bi tijelo moglo podnijeti regulaciju temperature. Da bi izdržavalo duže kardio treninge, tijelo će se riješiti svega što smatra viškom u obliku i čistog mišićnog i adipoznog tkiva. Iz tog razloga kardio vježbe moraju se raditi umjereno. Neke će vam pomoći da izgubite masne naslage, ali previše njih pojest će mišićno tkivo koje ste tako predano gradili.

Mišići

Vaše se tijelo na drukčiji način prilagođava aerobnim treninzima i treninzima snage. Za razliku od vlakana tipa H koja rastu kad radite u teretani, vlakna tipa I ne doživljavaju hipertrofiju kad radite s utezima. Vlakna tipa I otporna su na umor, nemaju jednaku snagu i uglavnom se oslanjaju na kisik za proizvodnju energije zbog čega su antiteza mišićnih vlakana potrebnih bodybuilderima. Njima su potrebna vlakna tipa II. Kad radite puno kardio vježbi, trenirate vlakna tipa I. Rezultat toga jest da ne možete trenirati s velikim težinama. Zajedno s pojačanom potrošnjom kalorija prisutnom kod aerobnih treninga i vremenski kraćim treninzima s utezima, doći će do smanjene reakcije hipertrofije mišića. Previše kardio vježbi također odnosi kalorije potrebne za mišićni rast. U ekstremnim slučajevima kad ste istodobno na dijeti i radite dosta kardio treninga, vaše tijelo razgrađuje mišićno tkivo kao izvor energije. Taj proces, poznat kao katabolizam, posljednja je stvar koju bodybuilder želi.

Koliko je previše?

Koliko je onda potrebno raditi kardio vježbi? Opća je preporuka 90-120 minuta na tjedan, 3-4 polsatne sesije umjerenog do intenzivnog kardio vježbanja. Budući da neki znanstvenici predlažu i maksimalno 90 minuta, možete raditi samo jedan trening na tjedan manjim intenzitetom na približno 60% maksimalnog broja otkucaja srca. Za one koji trče, više nije uvijek bolje. Trčanje za razliku od brzog hodanja i joggiranja može biti jedan od kataboličkih oblika aerobne vjezbe. Zbog velikog stresa kojemu je tijelo izloženo te potrošnje kalorija, trčanje se ne preporuča uvijek kao dio programa tjelovježbe.
Raznolike su mogućnosti kardio treninga. Nemojte se bojati različitih kardio treninga, raznolikost može ubrzati gubitak masnoća. Na primjer, vježbanje na steperu ili veslanje kao zamjena za sobni bicikl. Za najbolje rezultate mijenjajte kardio modove, umjesto da bezglavo produžavate treninge. Jednostavno se prebacujte sa stepera, eliptičnog bicikla, mašine za veslanje i tako dalje. Vidjet ćete da ćete postizati bolje rezultate kad je riječ o mršavljenju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here