KesteniPriroda nam u prohladne jesenske dane nudi kesten – pravi jesenski plod te ujedno jedan od simbola jeseni.
Plod kestena je crvenkasto-smeđe boje i glatke površine. Raste unutar bodljikave košuljice koja se raspukne u jesen kada plod sazrije. Kesteni zajedno s orasima, bademima i lješljacima pripadaju skupini orašastih plodova, ali kesteni se od ostalih orašastih plodova razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te sadržavanjem vitamina C. Plod kestena bogat je vitaminima B skupine osobito B1, B2 i B6 te mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom.
Kesteni se dijele na pitome i divlje. Pitomi su jestivi, a u nas ih najviše ima u Istri, u okolici Lovrana i Opatije te na Medvednici.
S druge strane, divlji kesteni koji krase gradske parkove nažalost nisu za jelo, ali posjeduju ljekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka.
Pečeni kesteniKesteni se konzumiraju pečeni ili kuhani. Pečeni kesteni sadrže više vitamina, privlače svojim mirisom te stvaraju ugodu na gradskim ulicama u hladne jesenske dane. Kuhani kesteni imaju veću količinu mineralnih sastojaka. Kestenima se pripisuju ljekovita svojstva, a zbog velike energetske vrijednosti posebno se preporučuju sportašima i djeci. Pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a mogu se jesti i u juhi i salatama. Hranjive tvari i aktivni sastojci kestena povoljno utječu na cirkulaciju i pomažu u prijelaznom razdoblju kada se organizam treba prilagoditi na sve hladnije dane. Od kestena se zbog visokog sadržaja škroba može dobiti i brašno koje se samo ili pomiješano s brašnom drugih žitarica koristi za izradu peciva i kruha. Najčešće se koristi u obliku kesten pirea, te kao dodatak jelima i juhama.
Ništa ne podsjeća na jesen kao vrući kesteni koji griju promrzle dlanove na tmuran dan. Miris kestena, bilo pečenih ili kuhanih, uvijek stvara osjećaj ugode i topline.
Kolač Mont Blanc
Kocke od kestena i banana
Zdjelice od čokolade i kestena

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here