Klikom do željene knjigeJeste li upoznati s virtualnim knjižnicama na internetu koje nude stotine besplatnih knjiga? Koliko puta niste bili u mogućnosti otići do knjižnice, ili u knjižnici niste pronašli željenu knjigu?
Virtualne knjižnice sadrže zaista mnogo knjiga iz svih životnih područja (književnost, povijest, psihologija, zdravlje…) Građu ovih knjižnica uglavnom čini digitalni oblik tiskanih knjiga, odnosno knjige u elektroničkom obliku. Nazvane su e- books, a najčešće dolaze u PDF formatu čime se omogućava lako ispisivanje, prenosivost na druge medije i lako čitanje. Knjige se čitaju preko monitora, a mogu se i ispisati ukoliko netko ipak više voli držati knjigu u ruci. Elektroničke knjige su suvremene knjige i postaju sve aktualnije.
Tiskane knjigeIako, naravno postoje i protivnici, zagovornici tradicionalnih knjiga, koji ove knjige ne smatraju pravim knjigama. Ipak, i elektroničke knjige donose informacije, zanimljive priče, savjete… u pisanom obliku kao i one tradicionalne, tiskane knjige. Njihova je predost vrlo laka distribucija i prenosivost bez potrebe za posrednikom poput knjižnice. Također, važno je napomenuti kako ove suvremene knjige štite okolinu i šume jer na zahtjevaju papir. Elektroničke knjige omogućavaju i više od samog čitanja jer često imaju uključene različite auditivne, vizualne i druge multimedijalne komponente što pridonosi boljem doživljaju pročitanoga.
Na internetu, stoga, postoje brojne stranice koje nude knjige dostupne za slobodno čitanje ili skidanje. Najveći izbor knjiga je na engleskom jeziku, ali sigurno ćete pronaći i odgovarajuće knjige na hrvatskom. Neke od stranica na kojima možete pronaći dobru knjigu su: http://www.oebook.com/ , www.korisnaknjiga.com, http://www.elektronickeknjige.com/, http://www.somadollara.com, www.crostuff.net. Sve što trebate je kliknuti na stranicu, odabrati područje koje vas zanima ili određenu knjigu ili autora te spremiti željenu knjigu na vlastito računalo i uživati u čitanju!
Ove suvremene knjige vjerojatno nikada neće zamijeniti tiskana izdanja, ali valja upozoriti kako postoje i virtualne, elektroničke knjižnice koje također nude mnoštvo dobrih knjiga i uživanje u čitanju, ali uz jedan drugačiji, suvremeniji pristup s kojim većina ljudi nije upoznata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here