Sustavi za zagrijavanje i hlađenje vašeg doma spas su i u ljetnim i u zimskim mjesecima. Imaju i dodatne prednosti poput pročišćavanja zraka, smanjenje postotka vlage te ventilacije prostora. No pri odabiru pravog klimatizacijskog uređaja za vaše potrebe treba imati na umu nekoliko stvari.
Pri odabiru ventilacijskog uređaja veličina je itekako važna, s obzirom da uređaj mora imati kapacitet za djelovanje u sobi u koju je instaliran. Uređaj koji je premalen neće moći učinkovito hladiti prostor, dok će se preveliki model stalno paliti i gasiti, što nepotrebno troši energiju i rezultira nekvalitetnom klimatizacijom.

unutrašnja jedinica klima uređaja

Pri izboru na umu treba imati koliko uređaj ima BTU-a iliti britanskih termalnih jedinica, ali i visinu stropa, izolaciju sobe, tip klime, izlaganje sunčevoj svjetlosti i poziciju uređaja u sobi. Dakle, pažljivo promislite o svim faktorima kako biste uređaj postavili na optimalno mjesto. BTU je u suštini brojka koja vam govori koliko brzo i učinkovito, primjerice, klima uređaj može ohladiti prostoriju u kojoj se nalazi. Ocjena se uglavnom kreće od 5.000 BTU pa sve do 20.000 BTU.
Kako doznati kakav vam uređaj treba? S pomoću nekoliko jednostavnih izračuna: prvo odredite kvadraturu sobe u kojoj će se nalaziti, a nakon toga konzultirajte priloženu tablicu. Uzmite u obzir i sljedeće: ako je uređaj u sjeni, oduzmite 10 posto BTU-a, ako je na suncu, dodajte 10 posto. Dodajte 600 BTU-a za svaku osobu koja će boraviti u toj prostoriji. Ukoliko je riječ o kuhinji, dodajte 4000 BTU-a.

BTU tablica

Ne stavljajte svjetiljke ili televizor u blizini termostata klimatizacijskih uređaja. Termostat će registrirati toplinu koju ti aparati odašilju, što će za posljedicu pokretati klimatizacijski uređaj čak i kad je to nepotrebno. Nakon što tek upalite uređaj, ne postavljajte ga da hladi intenzivno, s mišlju da ćete ipak povisiti temperaturu nakon nekoliko minuta: soba se neće ohladiti brže, no doći će do pretjeranog hlađenja i nepotrebnih troškova. Pri ventilaciji sobe može vam pomoći čak i dobri stari ventilator: postavite ga ispod klima uređaja i raspirivat će hladni zrak prostorijom te ubrzati hlađenje. Ukoliko je postotak vlage u zraku visok, ne postavljajte klimu na visoke vrijednosti – bolje će uklanjati vlagu iz zraka i hladiti sobu kad radi na nižoj vrijednosti, jer će protok zraka biti sporiji.
Održavanje klimatizacijskog uređaja većinom možete obavljati i sami: najvažnije je redovito čistiti ili mijenjati zračne filtre. Začepljeni i prljavi filtri blokiraju normalan protok zraka i bitno smanjuju učinkovitost sustava. Ukoliko nema adekvatnog protoka zraka, zrak koji zaobilazi filtar može nositi prljavštinu izravno u zavojnicu isparivača i poremetiti njezinu mogućnost da apsorbira toplinu. Čišćenje prljavog filtra ili ugradnja novog smanjit će utrošak energije za 5 do 15 posto. Filtri se obično nalaze iza rešetke uređaja, koja je okrenuta prema sobi.

čišćenje klima uređaja

Neke vrste filtara namijenjene su višekratnoj upotrebi, dok se druge moraju mijenjati: bilo bi poželjno da ih čistite (ili mijenjate novima) svaka dva mjeseca u periodima kada uređaj radi, pa i češće ukoliko uređaj radi neprekidno većinu dana ili u kući držite ljubimce s dlakom.
Budući je ispravna klimatizacija prostora izuzetno važna za zdravu i kvalitetnu životnu sredinu, ne ustručavajte se barem jednom u dvije godine pozvati i profesionalca, koji će obaviti puni servis: provjeriti sadrži li uređaj ispravnu količinu rashladnog sredstva, ispitati postoji li curenje istoga, izmjeriti protok zraka kroz zavojnicu isparivača, provjeriti elektroniku i točnost termostata te očistiti cijelu unutrašnjost uređaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here