Zamislite ovu sliku: more/ jezero/ bazen, lagani povjetarac, plaža, sunce…hm…što još nedostaje da uživanje postane potpuno? Mnogi bi se složili da nedostaje dobra knjiga. O tome što je dobra knjiga nije potrebno raspravljati jer svatko će odabrati knjigu u skladu s vlastitim interesima ili prema trenutnom raspoloženju. Ljetni mjeseci idealni su za tzv. „laganu literaturu“ koja opušta i ne dopušta odvajanje od njih, iako svaki čitatelj ima drugačije poimanje ljetne literature.
Kraljičina ludaPočetnu sliku ovoga ljeta upotpunila bih povijesnim romanima britanske književnice Philippe Gregory o britanskim kraljevskim obiteljima, punima intrige, zapleta, sukoba, spletki, nerješivih situacija, uz dozu humora, iskrenih ljubavi i realističnih prikaza povijesnih osoba i zbivanja. Autoričino zanimanje za intrigantno razdoblje britanskih kraljevskih dinastija urodilo je serijom uspješnih povijesnih romana: “Bijela kraljica”, “Druga sestra Boleyn”, “Kraljičina luda” i “Naslijeđe Boleynovih” te je zahvaljujući njima autorica dobila titulu kraljice povijesne fikcije.
Ljetnu literaturu često čine kriminalistički i ljubavni romani,Bijela kraljica a ovi povijesni romani ujedinjuju neke elemente kriminalističkih romana (napetost, zapleti, istrage, špijunaže) i ljubavnih romana (iskrene ljubavne priče kraljica prema kraljevima, nemoguće ljubavi, zavođenja…). Ovi su romani specifični jer su pisani iz ženske perspektive i osobita pozornost posvećuje se ženskim likovima. Prikazane su stvarne žene koje se smiju, plaču, zavode, tuguju, mole, vladaju. Likovi su vrlo živopisni, a čitatelja se navodi da im se divi, suosjeća s njima ili želi razotkriti njihove tajne. Likovi žena prikazani su antitetički. S jedne strane nalaze se likovi potlačenih žena, bespomoćnih kraljica, dok su s druge strane moćne zavodnice,Naslijeđe Boleynovih fatalne žene i kraljice. Prva skupina žena nema pravo izbora i donošenja odluka, od njih se očekuje da rode mušku djecu, da zažmire na muževe ljubavnice, nemaju pravo na iskazivanje mišljenja i osjećaja. One su muževe marionete. Njima su suprotstavljene žene koje su se izborile za mjesto kraljice, upravljaju kraljevima i drugim muškarcima, njima se dive, proračunate su i uvijek misle glavom, a ne srcem te shvaćaju važnost svoga položaja u društvu.
Druga sestra BoleynDakle, spomenuti povijesni romani čitatelja vode kroz stoljeća neprestane borbe za britansko prijetolje, borbe za preživljavanje, odnosno borbe na vjerskoj, nacionalnoj i moralnoj osnovi. Autorica nas stalno ostavlja u iščekivanju odgovora: Hoće li dobrota kraljica Katherine i Mary nadvladati zlo?, Hoće li razotkriti istinu o dvorskoj ludi Hannah Green?, Hoće li Ann Boleyn uspijeti u svojim spletkama?…Romani predstavljaju izvrsne priče za svakoga tko uživa u intrigama kraljevskih dinastija kao i u vjernom prikazu povijesnih ličnosti i događaja srednjovjekovne Engleske uz miješanje realnosti i fikcije.
Vrijeme godišnjih odmora savršeno je za čitanje knjige koju su vam odavno preporučili ili koja vas je dosad bezuspješno pozivala da je otvorite. Najviše preporuka dobila sam za trilogiju kriminalističkih romana “Millenium” švedskog pisca Stiega Larssona: “Muškarci koji mrze žene”, “Djevojka koja se igrala vatrom” i “Kule u zraku”, pa ću ih svakako pročitati. Pozivam sve da preporučite knjige hrvatskih i svjetskih autora koje su tijekom čitanja u vama ostavile trag, potaknule vas na razmišljanje ili jednostavno zabavile.

1 KOMENTAR

  1. Prekrasno je imati site bez Simone, Gotovčevih, Nemeša, Šeksa, Bebiča, Smranadera, prepotentnih likova javnog života….Bravo za autoricu: umjereno toplo preporučeno i zabavno!! Samo naprijed!!
    A što mogu ja preporučiti:Ako niste pročitali svakako pročitajte “OSMI POVJERENIK” koji opisuje Trećić – otočić jedne nam napaćene zemlje preko kojeg se ide na Četvrtić…….a usput ćete naučiti i novi jezik!!naš ono otočni…baš za uživati!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here