Vrnjačka banjaSa svojih čak sedam izvora lekovite termo – mineralne vode i dugom tradicijom lečenja, koja seže čak u period kada su naše prostore naseljavali Stari Rimljani, Vrnjačka banja spada u red najstarijih banja u Srbiji sigurno, a možda i na području čitavog Balkana.
Zato i ne čudi što je ona banja sa najvećim brojem hotela na području naše zemlje. A njih u ovoj banji zaista ima mnogo, zato ćemo pomenuti samo neke: “ Breza “, “ Kraljica “, “ Aleksandar “, “ Merkur “ (stari i novi), “ Vuk “, “ Panonija “, “ Snežnik “, “ Slatina “, “ Beli bor “, “ Slavija “ … To naravno nisu jedini smeštajni kapaciteti ove banjske lepotice.
Najveći deo ponude je ipak vezan za privatni smeštaj. Prema postojećim podacima, recimo oko 4500 ležajeva ima u hotelima, dok u privatnim pansionima ima oko 10 hiljada. Tako da je jasno da je takozvana “domaća radinost”, odnosno privatni pansionski smeštaj u Vrnjačkoj banji razvijen zaista do zavidnog nivoa.
Zato smatram da uopšte nije teško da pronađete odgovarajući smeštaj, barem u ovoj banji. Ukoliko nije moguće da odaberete smeštaj po nečijoj preporuci, predlažem vam da se latite interneta, na kome postoje brojni sajtovi koji se bave upravo tematikom smeštaja u Vrnjačkoj banji.
Pored pomenutih hotela, te smeštaja u privatnim pansionima ljubaznih meštana banje, možete uživati i u specijalizovanom smeštaju, odnosno u etno selima i takozvanim garni hotelima. Takođe, u Vrnjačkoj banji postoje i vile, građene mahom krajem 19. i početkom 20. veka, a koje su danas preuređene u smeštaj koji odiše luksuzom.
Dakle, kada odlučite koji tip smeštaja želite, onda ćete saznati i cene. Tako je moguće pronaći smeštaj u nekom od takozvanih garni hotela (namenjenih kratkom boravku gostiju, najčešće sa tipomo usluge: noćenje doručak) od oko 20€ za noć. Ukoliko, pak želite da boravite u ovakvom hotelu, na bazi polupansiona (noćenje, doručak i večera) onda je cena oko 30€.
U smeštaju apartmanskog tipa cene najviše, čini se variraju. Naravno, prvenstveno zavise od kvaliteta ponuđenih smeštajnih jedinica, te udaljenosti objekta od centra Vrnjačke banje. Najjeftiniji smeštaj koji smo pronašli je u apartmanima, koji se nalaze u neposrednoj blizini Zamka kulture Vrnjačka banja, poznatog zamka Belimarković i njihova cena je 7€ po osobi za noćenje, bez obroka. U ostalim apartmanima, cene se kreću u rasponu od 15 do 25€
Cena smeštaja u prelepo resaturiranim vilama Vrnjačke banje se mahom kreće u rasponu od 15 do 30€. A usluga je bazirana, uglavnom na noćenju, odnosno noćenju sa doručkom. Kako u Vrnjačkoj banji postoji veliki broj smeštajnih objekata ovog tipa, svakako je moguće pronaći i one koji nude doplatu za pansionsku uslugu.
Svakako, napovoljnije su cene smeštaja u sobama, a svi smeštajni kapaciteti u Vrnjačkoj banji, pa tako i sobe su lepo uređeni. Tako je moguće da pronađete sobu u kojoj noćenje košta svega 5€ po osobi, mada i ovde cene variraju, a opet u zavisnosti od udaljenosti objekta, te kvaliteta soba.
I za kraj, nemojte da vas obeshrabri potraga. Imajte na umu samo da idete u jednu od najlepših i najposećenijih banja u čitavoj Srbiji, te da ćete sigurno naći baš ono što vam odgovara. Jer Vrnjačkoj banji mogu pozavideti mnogi na kvalitetu smeštaja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here