Koliko jezika govoriš - toliko vrediš!Mi smo potomci onih koji su gradili Vavilonsku kulu. Kao što znamo, po legendi, ljudi su govorili istim jezikom i bili složni. Kula je srušena, svi su počeli da govore različitim jezicima i niko nikog više nije razumeo.
Ima nečeg dobrog u svemu tome. Danas imamo oko 7000 jezika, ali ih mnogo izumire. Navešću neke zanimljivosti vezane za učenje jezika koje mogu biti korisne.
Da li ste znali da su najteži jezici za učenje kineski i arapski? Zašto je to tako?
S obzirom na to da veći deo svetske populacije koristi engleski jezik, pa i španski, zapadnom čoveku je teže da nauči kineski ili japanski jezik. Slikovno pismo nama nije od detinjstva predstavljano kao nešto logično. Što se tiče arapskog ili persijskog, situacija je slična, ali nije toliko teško naučiti arapsko pismo. Ruka se posle par dana navikne i na pisanje sa desna na levo. Treba prihvatiti različitosti bez predrasuda.
Koliko je dobro da deca pre polaska u školu uče strani jezik?
Deca su kao „sunđeri“. Upijaju svaku reč. Važno je da im učenje jezika ne bude obaveza, već da im bude zabavno. Tako će se lakše zainteresovati. Dobro je što oni koji podučavaju decu u predškolskom i u ranim razredima osnovne škole, koriste slike, pesme, igrice. Učenje jezika na kreativni način može biti dobro prihvaćeno.
Da li možemo naučiti jezik gledanjem filmova ili serija?
Koliko jezika govoriš - toliko vrediš!Neke reči možemo naučiti, sklop reči u rečenici takođe, ali ne možemo reći da je neko ko je gledao seriju naučio gramatiku nekog jezika. Mada, ako neko voli seriju koju gleda, koja je na turskom ili španskom, on će vremenom zavoleti taj jezik. Može se naučiti dovoljno ako osoba ima sluha, pa to može biti podstrek za upisivanje kursa, kupovinu rečnika ili možda studiranje tog jezika. Podrazumeva se da ovo samo znači ako nije sinhronizovan sadržaj, a u mnogim zemljama to jeste slučaj.
Kako nam internet može pomoći u učenju jezika?
Koliko jezika govoriš - toliko vrediš!Postoje sajtovi kao što su livemocha.com, duolingo.com, busuu.com, na kojima možete sami da se prijavite da učite neki jezik koji želite. Na youtube.com možete naći odlične tutorijale za učenje jezika, bilo kog na svetu, a možete čak naučiti kako se piše na arapskom ili kineskom. Ukoliko mislite da je lakše da komunicirate sa nekim drugim, da biste vežbali engleski, ruski ili španski, ako znate te jezike, ali želite da ih usavršite, posetite interpals.net. Najbitnije od svega je da je sve ovo potpuno besplatno.
Da li se lakše uči drugi strani jezik?
Koliko jezika govoriš - toliko vrediš!Svakako. Istraživanja pokazuju da osoba koja zna jedan strani jezik već ima svest o tome kako treba učiti jezik. Zna kako da počne da uči novi jezik, bilo sama, na kursu u privatnoj školi ili na internetu. Najlakše se uče jezici iz iste grupe jezika, romanski, germanski, slovenski. Ako znamo jedan, na primer, engleski, neće nam biti teško da učimo nemački jezik. Ako znamo srpski, pa smo učili ruski, biće jako teško sa drugom grupom, ali kurs engleski za početnike može rešiti taj problem.
Nadam se da su ove informacije bile od pomoći. Sada nemate izgovor da već danas ne počnete da se usavršavate.
Autor: Jovana Vilimonović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here