Inteligentan pasKaže se da je pas najbolji čovjekov prijatelj, ali ne samo to, on je i jedna od najpametnijih vrsta u životinjskom svijetu.
Ovu temu podrobno je opisao profesor Stanley Coren u svoj knjizi “Inteligencija pasa”, objavljenoj 1994. godine. U knjizi se govori o tri vrste pseće inteligencije: instiktivnoj, adaptivnoj i radnoj inteligenciji. Instinktivna inteligencija se odnosi na sposobnost psa da obavlja poslove karakteristične za svoju pasminu – lov, čuvanje stoke, donošenje predmeta. Adaptativna inteligencija očituje se u sposobnosti psa da rješava probleme, dok se radna inteligencija odnosi na poslušnost psa odnosno obuhvaća njegovu sposobnost učenja od ljudi.
Prema profesoru Corencu, najpametnija pasmina pasa su border collie, zatim pudli, njemački ovčari, zlatni retriveri, labrador retriveri, rotvajleri itd.
U načelu, sve pasmine u sebi nose osnove za učenje poslušnosti i naučenog ponašanja, samo s nekim pasminama vlasnici moraju biti malo strpljiviji. Svi psi osjećaju tugu, sreću, stres, bolest svojih vlasnika, a labradori razumiju i više od stotinu riječi.
Psi su prekrasne i drage životinje, pravi su prijatelji, i uvijek se vesele svojem vlasniku, čak i ako su ga zadnji put vidjeli prije 10 minuta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here