AvokadoPlod avokada se do 20. stoljeća, dok nije postao popularan u Americi, smatrao neukusnim, iako su već davne 1519. godine Španjolci zabilježili postojanje avokada.
Avokado raste na stablu, plod ima okrugao ili kruškolik oblik, po veličini može biti kao kokošje jaje ili težiti više od kilograma , a boja mu se kreće od tamnozelene i grimizne do žute i gotovo crne, zavisno od stupnja zrelosti.
Prednosti
Meso zrelog avokada zdravo je i ukusno. Ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Vitamini E i C su antioksidansi i sprečavaju štetu koju nanose slobodni radikali u tijelu, dok kalij pomaže u kontroli krvnog tlaka,reguliranju otkucaja srca i održavanju zdravog živčanog sustava.
Kao i maslinovo ulje, avokado ima visoki udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi.
Nedostatak mu je što je bogat kalorijama – jedan plod avokada može imati od 200-250 kalorija, pa ga trebaju izbjegavati oni koji paze na tjelesnu težinu.
Zanimljivo je da avokado počinje sazrijevati tek nakon branja, pa ako slučajno kupite nedozreli avokado, držite ga nekoliko dana na sobnoj temperaturi da dozori.
Danas se najviše uzgaja u Meksiku i Kaliforniji, gdje se gotovo može vidjeti u svakom dvorištu. Kod nas se u trgovinama pojavio posljednjih godina i ne jede se toliko, iako je nutricionistički gledano, jedna od najkvalitetnijih namirnica.
Korištenje
Jede se svjež tako da se uzdužno prereže u krug sve do sjemenke, zatim se polovice okreću u suprotnom smjeru dok se jedna polovica ne odvoji od sjemenke. Sjemenka i meso tada se vade žličicom. Kada se jednom prereže, treba ga potrošiti ili premazati meso sokom od limuna da ne potamni. Inače, od avokada se slažu kompoti, sendviči,namazi, juhe i čuveni meksički specijalitet – guacamole.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here