komaracZnate li da je u Hrvatskoj pronađeno oko 500 vrsta komaraca? Komarci su kukci koji pripadaju redu dvokrilaca (Diptera), porodice Culicidae. Od ranog proljeća do kasne jeseni potencijalni su prenositelji mnogih zaraznih bolesti. Da bi se smanjila njihova brojnost i da bismo se zaštitili, potrebno je ponešto znati o ovim opasnim napasnicima.
Životni ciklus komarca sastoji se od četiri razvojne faze: jaje, ličinka (koja ima 4 razvojna stadija), kukuljica, odrasli komarac.
U prvoj fazi ženka komarca polaže jaja na površinu vode ili barice, zemlju ili s donje strane listova.
U drugoj fazi, u barici u kojoj je temperatura vode oko 30 stupnjeva, legu se ličinke – žive na površini vode, tri puta presvlače hitinsku kožicu, a četvrti puta se preobraze u kukuljicu.
Treća faza je kukuljica koja živi nekoliko dana na površini vode, a tada hitinska kožica na leđima popuca i izlazi odrasli komarac.
Četvrta faza su odrasli komarci. Postoji razlika između mužjaka i ženki komarca. Odrasli mužjaci komarca kraće žive, hrane se nektarom i uglavnom služe za razmnožavanje. Ženke su one koje sišu krv da bi mogle razviti jaja. Deset dana nakon obroka krvi, polažu jaja na prije navedena mjesta.
Kako djeluju komarci?
Kad nas ženka komarca ubode, u ranu pusti slinu koja sprečava zgrušavanje krvi. U toj slini se mogu nalaziti uzročnici bolesti.
Svake godine komarci su sve brojniji i sve neugodniji.
Kako možemo sami utjecati na smanjenje broja komaraca u svojoj okolini?
Pošto je voda neophodan uvjet za razvoj i život komarca, sami možemo ukloniti nepotrebne predmete u kojima se skuplja voda (boce, limenke, auto-gume i sl.).
Jednom tjedno treba mijenjati vodu u posudama u kojima trajno držimo vodu.
Potrebno je propisno odlagati krupni otpad, da ne postane leglo komaraca.
Održavati treba otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane.
Redovito treba Održavati zelene površine i vrtove da se u njima ne bi zadržavali odrasli komarci.
Treba održavati i imati hermetički zatvorene septičke jame.
Ispravnim treba održavati sustave za odvodnju vode ( sustav pitke vode,krovne žlijebove,kanalizacijske odvode).
Da bi sami sebe zaštitili od komaraca, poželjno je vrata i prozore zaštiti mrežama ili zavjesama, nositi na otvorenom gdje ima dosta komaraca dugačke hlače i rukave, koristiti sredstva za zaštitu od komaraca prema uputama o korištenju.
Eterično ulje lavande je prirodno sredstvo za zaštitu od komaraca.
U prirodi, ribe, ličinke vretenca i vodeni kukci su prirodni predatori ličinaka komaraca, a ptice i šišmiši hrane se odraslim komarcima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here