KomoračKomorač je dvogodišnja biljka iz porodice štitarki. Raste kao samonikla poludivlja vrsta po kamenjarima Dalmacije i Hrvatskog primorja ili uzgojena vrsta u vrtovima. Kako potječe iz Sredozemlja, voli toplu, ali ne prevruću klimu. Iz odebljeg, okruglastog korijena delikatnog slatkog okusa u prvoj godini narastu listovi, a u drugoj stabljika, listovi i cvjetovi i do 2 metra visine. Ima perasto razdijeljene listove i žute cvjetove koji čine štitke. Plod je duguljast, rebrast, malo spljošte, jakog mirisa i slatkastog okusa.
Komorač je biljka kod koje se svaki dio može iskoristiti u kulinarstvu: korijen, stabljika, lišće i sjemenke. A sjemenke su od davnina popularne i kao začin i kao lijek. Ima delikatan osvježavajući okus i dobro ide uz jela od ribe i morskih plodova.
Korijen se jede svjež u obliku salate, kao aromatičan dodatak raznim salatama, kuhan ili pirjan sam ili u kombinaciji sa drugim povrćem.
Sjemenke koromača vrlo su aromatične i od davnina se koriste kao začin, a u tradicionalnoj medicini koriste se za spremanje osvježavajućeg čaja koji ublažava probavne tegobe (nadutost, vjetrove, grčeve). Žličica hladnog, slabog čaja može se koristiti preventivno protiv kolika kod dojenčadi. Trudnice bi ih trebale izbjegavati, jer se smatra da potiču mjesečnicu.
Kao ljekovita biljka, komorač pomaže kod prehlade, gripe, kašlja, bolesti bubrega te jača apetit.
Komorač je dobar izvor vitamina C, zatim dijetetskih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji crijeva čime sudjeluje u prevenciji raka debelog crijeva, zatim kalija koji pomaže kod snižavanja visokog tlaka, a iz sjemenki se destilacijom dobiva čisto eterično ulje koje se uzima sa šećerom ili vodom protiv promuklosti i bolova u grlu, a koristi se i kao sastavni dio za antireumatsku masažu. Također sadrži beta-karoten. Siromašan je kalorijama i kao takav zdrav dodatak prehrani.
Srodne vrste komoraču su anis, celer i kim.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here