Merčendajzing je moćan instrument za podršku prodaje. U modernim poslovnim društvima postao je toliko snažno oruđe unapređenja prodaje da je sada nezamislivo efikasno distribuiranje robe bez rada merčendajzera na terenu.
Merčendajzing se definiše kao vrsta specifičnih aktivnosti spoljne organizacije prodaje, koje se preduzimaju da bi se uspostavio što trajniji odnos između proizvođača i kupca. Osnovni cilj merčendajzinga je da svojom akcijom doprinese da proizvod/usluga pronađe kupce, a potom da pomogne kupcu da proizvod/uslugu kupi.
Veoma zanimljive i korisne metode prilikom izlaganja proizvoda predstavljaju koncepti izmešanog i unakrsnog merčendajzinga. Ovim se konceptima pridaje velika važnost u izučavanju racionalnog iskorišćavanja svih oblika merčendajzing strategije.
Izmešani merčendajzing
scrambled merchandisingIzmešani merčendajzing (engl. scrambled merchandising) zahteva od maloprodavca da proširi asortiman (broj različitih proizvodnih linija), tako što dodaje nepovezane artikle, da bi podigao margine profita. Izmešani merčendajzing je proces u koji svi žele da se uključe i da ga iskoriste za povećanje svojih prihoda. Dragstori, knjižare, cvećare, videoteke i fotografske radnje – svi oni bi da se uključe u konkurentsku borbu, primorani na izmešani merčendajzing kako bi dopunili prodaju koju su izgubili zbog supermarketa. U svoj asortiman dodali su igračke i poklone, čestitke, baterije, fotoaparate. To dalje stvara podsticaj za druge maloprodavce koji su, takođe, primorani da “mešaju” asortiman.
Dominantnost izmešanog merčendajzinga znači veću konkurenciju između različitih struktura maloprodavaca, kao i da su troškovi distribucije povećani jer se nabavlja od više dobavljača. Postoje i druga ograničenja izmešanom merčendajzingu kao što su: mogući nedostatak iskustva maloprodavaca u kupovini, prodaji i usluživanju artikala koji mu nisu poznati, postojanje troškova koji su vezani za širi asortiman (uključujući manji obrt zaliha) i moguće narušavanje imidža maloprodavaca, ukoliko se izmešani merčendajzing pokaže kao neefikasan. Izmešani merčendajzing je interesantan iz mnogo razloga: maloprodavci žele da povećaju ukupne prihode, ubrzaju prodaju, dodaje se visoko profitabilna roba i usluge, potrošači obavljaju više impulsivnih kupovina; ljudi vole da kupe sve jednim odlaskom u prodavnicu; smanjuje se uticaj sezonaliteta i konkurencije.
Unakrsni merčendajzing
 Unakrsni merčendajzingUnakrsni merčendajzing (engl. cross merchandising) je koncept ponude komplementarne robe i usluga, gde maloprodavac prodaje pored osnovnih i artikle koji su njima srodni (prodaja nakita uz odeću, muzičkih uređaja uz nosače zvuka, slanih grickalica uz pivo, malina/jagoda uz šlag, vina uz meso ili otvarače za flaše pored flaša itd.).
Takvi proizvodi su pozicionirani jedni pored drugih ili jedni preko puta drugih. Maloprodavac izlaže komplementarnu robu i usluge da bi podstakao kupce na veću kupovinu. Unakrsni merčendajzing može biti efikasan ukoliko se ne ide predaleko u dubinu i širinu.
Ekonomija je društvena nauka iz koje su se izrodile mnoge druge ekonomske nauke, među kojima je i merčendajzing. Naš tim dugogodišnjih saradnika je spreman da vas sasluša i da napišu rad po vašim instrukcijama. Okviran rok za izradu seminarskog rada iz ekonomije je od 3 do 5 dana. Takođe, za izradu magistarskog rada iz ekonomije je potrebno isto toliko. Za više detalja možete nas kontaktirati na mail.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here