Hrvatska je svjetski poznata turistička destinacija najpoznatija kao idealno mjesto za ljetni odmor kojeg najbolje opisuju smještaj uz samo more te kupanje i sunčanje kao glavne aktivnosti. Prostrano plavo Jadransko more se smatra najvećim hrvatskim draguljem po kojem je poznata u svijetu, no to nije njena jedina ljepota.
Svakim danom sve je više avanturista koji su u potrazi za bijegom od nepodnošljivih ljetnih vrućina i odmorom u prirodnom utočištu u kojem mogu dobiti željenu obnovu i aktivni odmor koji će im omogućiti barem trenutni zaborav svakodnevnih obaveza i zadataka.

Malo ljudi zna za potpuno novu vrstu odmora koji se nudi u Hrvatskoj, a čije su glavne odrednice konji i jahanje kao glavna aktivnost. Cijela Hrvatska obiluje zelenilom, bogatom prirodom, dolinama, nizinama, šumama i prirodnim utočištima koja su prepoznata kao odlična lokacija za razvoj konjičkog turizma i rančeva s jahanjem konja kao glavne aktivnosti. Ovakva ponuda se pokazala odličnom za sve ljubitelje konja i jahanja različitih razina iskustva, od pravih početnika do iskusnih jahača koji žele testirati svoju vještinu na nekoj od postojećih avanturističkih jahačkih staza.

Što trebate znati o konjima i jahanju prije odlaska na jahački odmor?

Netko tko nikad nije isprobao ovu prekrasnu vještinu sigurno se pita, što je to s jahanjem konja što ga čini tako uzbudljivim i privlačnim kod većine ljudi? Kao iskusni putnik i jahač imao sam priliku iz prve ruke iskusiti ovu drugačiju i jedinstvenu vrstu odmora. Hrvatska obiluje rančevima smještenima u srcu prirodnih prostranstava, koja su karakteristična za cijelu našu zemlju. Ova vrsta bijega i odmora u prirodi idealna je za obitelji, avanturističke pojedince, romantične parove i općenito za sve one koji se žele u potpunosti povezati s prirodnim bogatstvima i načinom života u prirodi.

Odabirom konja i jahanja za svoj odmor, nude vam se sljedeće mogućnosti:
– potpuni spoj s prirodom
– učenje konjskog “jezika” i pravilne komunikacije s njima
– poboljšanje vaše fizičke spreme
– bijeg od svakodnevnih obaveza i aktivnosti
– pretvaranje u pravog kauboja
– smještaja u autentičnim kaubojskim oblicima smještaja
– predah u prekrasnom Jadranskom moru

Pravilna procjena vašeg dosadašnjeg iskustva, sposobnosti i razine fizičke spreme, najbitnije su stvari prije upuštanja u avanturu jahanja konja. One predstavljaju ključne odrednice za formiranje vašeg personaliziranog jahačkog programa kreiranog sukladno vašim mogućnostima i ograničenjima, a za koji je sigurno da ćete ga moći usvojiti u kratkom vremenskom periodu. Najbolja stvar kod rančeva jest što u njihovim ponuđenim programima aktivnosti obično možete birati između višesatnog jahanja po danu, cjelodnevnog programa jahanja i izleta ili višednevnog jahanja u obliku prave kaubojske avanture koja uključuje spavanje u šatorima i svakodnevno istraživanje novih staza i prirodnih ljepota. Svi programi se kreiraju po mjeri kao bi bili pogodni za sve vrste jahača koji se odluče za jahački oblik odmora.

Sljedeća stvar na koju trebate pripaziti jest da ranč kojeg odaberete za odmor ima istrenirane konje te profesionalne i iskusne trenere, koji će vam osigurati savladavanje potrebnih trikova i vještina te omogućiti sigurnost na svakom koraku. Jahanje konja se možda čini kao jednostavna aktivnost, no to baš i nije tako. Kao i svaki sport, tako i jahanje ima određena pravila i korake koje trebate naučiti i savladati kako bi bili sposobni upravljati i pravilno komunicirati s konjem.

Nakon što usvojite osnove jahanja, moći ćete isprobati različite stilove, vrste i brzine jahanja od hodanja, kasa pa sve do laganog galopiranja i galopiranja koji su idealni za one hrabrije i veće ljubitelje adrenalina. Najvrjednija vještina s kojom ćete se moći pohvaliti na kraju svog odmora jest prava komunikacija, razumijevanje i povezanost s konjima, koji će bit vaši glavni saveznici u kaubojskoj avanturi.

Sljedeća istaknuta prednost kod izbora konja i jahanja za odmor u Hrvatskoj jest činjenica da uvijek možete uzeti predah u osvježavajućem Jadranskom moru koje se nalazi u blizini svih poznatih destinacija za jahanje. Tako nećete morati birati između uobičajenih morskih aktivnosti i aktivnosti jahanja konja, već ćete moći doživjeti spoj obje za vrijeme svog odmora.

Ne postoji bolji način da provjerite ako se u vama skriva kaubojski duh, osim da rezervirate odmor za cijelu obitelj u jednom od poznatih rančeva u Hrvatskoj i postanete kauboj na tjedan dana ili dulje. Spakirajte vašu kaubojsku opremu i kupaći kostim i prepustite se nezaboravnoj kaubojskoj ljetnoj avanturi idealnoj za sve željne drugačijeg i posebnog odmora!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here