KornatiKornatiKornatiKornatiNacionalni park-Kornati smješten je u srednjem hrvatskom Jadranu prostorne površine cca 220 km2 sa 89 otoka, otočića i hridi. U cijeloj površini parka na kopno otpada samo 1/4 površine. Sve ostalo je plavetnilo biserno čistog mora i bogatog podmorja. Noći na Kornatima uistinu su neponovljiv doživljaj. Zvjezdano, nisko spušteno nebo i lagani povjetarac boravak će vam učiniti uistinu bajkovitim. Zateknete li se u kojoj od uvala, nemojte se preplašiti tišine koja se glasno čuje. Ona je dokaz da pripadamo prirodi. Također, nemojte se preplašiti ni noćnih posjetitelja. To mogu biti ovce koje slobodno tumaraju po otocima ili pak poneki magarac u mirovini.
Kako doći na Kornate?
Ovisno kako se upućujete (automobilom, avionom, plovilom), do otočja možete doći iz priobalnih naselja izletničkim brodom ili iznajmljenom brodicom. Pritom budite oprezni i ne dopustite da vas zavara ugodan povjetarac prilikom plova do odredišta. Sve vrijeme izloženi ste jakom suncu koje vam može prouzročiti opasne opekline.
Kako provesti vrijeme na Kornatima?
Ako Kornate posjećujete izletnički, nećete ih doživjeti u punini. No ostati će vam nezaboravne slike goleti kopna, poneke bujne uvale i prekrasnog čistog mora, ispunjenog pa skoro akvarijskim stvorenjima. U svakom slučaju preporuka je provesti godišnji na Kornatima. E tada ćete ih doživjeti za sva vremena. Potražite smještaj u ribarskim kućama smještenim u uvalicama ili na osami ili u malim grupama. Nikako nemojte zaboraviti unajmiti i mali čamac koji, pa skoro u pravilu, ide uz najam kuće. Obala nije baš previše gostoljubiva. Puna je oštrog kamenja. Unatoć tome moći ćete u šetnju po već utabanim stazama na otočne uspone. Svladavanje uspona nagraditi će vas prekrasnim pogledom i tišinom.
Krstarenje je za vješte i za pažljive. Podmorje je ono zbog čega su Kornati – Kornati. Ne zaroniti je grijeh. Ali pritom morate imati odobrenje za zaron i to u grupama. Za ronjenje na dah ili s maskom za lice nije vam potrebna dozvola.
Kornati poručuju!
Ukoliko se odlučite na robizonski turizam u ribarskim kućicama, shvatiti ćete koliko nam malo treba. Neće vam nedostajati struja, tv, mobitel, …. vrijeme će stati. Na Kornatima sve ima uporabnu vrijednost. Grančica masline je jedini ogrijev, rijetki bademi su bogatstvo, pokoja smokva raskoš. Ništa se ne baca. Tu čovjek uistinu živi u simbiozi s prirodom. Riba se lovi u mjeri koja će zadovoljiti nužnu potrebu. Posjetite i kratko živite na Kornatima, dođite do spoznaja koliko nam stvarno malo treba za lijep i dug život.
O Kornatima se dosta zna, puno je napisano u brojnim brošurama ili na mnogim portalima, pa stoga posjetite pokoju stranicu. Kornate preporučujem iz vlastitog iskustva. Obogatite svoj život novim doživljajima.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here