Crvenouha kornjačaVeć duže vrijeme razmišljam o maloj kornjači u svom domu. Mislila sam da mi je za udomljavanje ove životinje dovoljan veći akvarij i gotova specijalizirana hrana. Iako su to životinje koje ne traže puno, potrebno je voditi računa o osnovnim životnim uvjetima i prehrani.
U svijetu postoji otprilike 250 vrsta kornjača. To su gmazovi s tvrdim oklopom koji se mogu naći u mnogim tropskim i umjerenim predjelima. Postoje kopnene, morske i slatkovodne kornjače. Slatkovodna je i crvenouha kornjača koja je česti kućni ljubimac.
Crvenouha kornjača je poluvodena kornjača podrijetlom iz SAD-a. Prepoznaje se po crvenim prugama koje se nalaze iza očiju. Mlade kornjače imaju svjetlozeleni oklop koji starenjem prelazi u tamniju nijansu. Ove kornjače nemaju zube, već ih zamjenjuje kljun koji koriste za usitnjavanje hrane. Ženke su uglavnom veće, narastu 25- 30 cm, a mužjaci 15- 20 cm. Za razliku od ženki, mužjaci imaju duge kandže koje im služe za udvaranje ženkama.
Smještaj
Prije dovođenja ovih kornjača u dom, potrebno ima je osigurati adekvatan smještaj – prostrani akvarij s vodenim i kopnenim dijelom. Na dno akvarija može se staviti pijesak ili kamenje koje ne može progutati. Osim toga, važno im je posebnim grijačem osigurati temperaturu vode od 24 do 27 stupnjeva. Akvarij treba držati na sunčevu svjetlu ili je potrebno kupiti posebnu lampu jer im kopneni dio akvarija služi za sunčanje i sintezu vitamina D. Važno je naglasiti da im se hrana stavlja obavezno u vodu, a ne na kopneni dio jer ne proizvode pljuvačku pa bi moglo doći do gušenja. Uz navedene uvjete, potreban je filter za pročišćavanje vode i tjedno čišćenje akvarija zbog većih količina izmeta što bi moglo uzrokovati brojne bolesti ovih kornjača.
Prehrana
Kada ste im osigurali osnovne uvjete (smještaj, svjetlost, temperatura), potrebno ih je i nahraniti. Mlade kornjače hrane se 1 -2 puta dnevno uglavnom svježim mesom (piletina, riba, govedina) uz dodatak voće, povrća (list zelene salate) i gotovom hranom. Starije se hrane svaka 2- 3 dana, ali uglavnom biljnom hranom i gotovom hranom specijaliziranom za njih. Nastojte da im je prehrana raznolika, nemojte je bazirati samo na gotovoj hrani. Uz hranu, obavezno je dodavanje vitamina i kalcija. Potrebno ih je hraniti vrlo malim komadićima hrane i ne smije se pretjerivati s hranom jer one uglavnom ne znaju kad ima je dosta. Kod kornjača je najljepše pratiti njihov razvoj, plivanje i privrženost osobi koja ih hrani.
Ako ste nakon ovih saznanja u mogućnosti osigurati sve potrebne uvjete ovim malim životinjama, dovedite ih u svoj dom jer će vas sigurno razveseliti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here