Biografija Bila gejtsaBil Gejts (1955), kompjuterski mag i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, pretvorio je korporaciju Majkrosft u softversko carstvo koje omogućava operativni sistem na skoro svakom personalnom računaru na svetu.
Rođen kao Vilijem Henri Gejts u boljem kraju Sijetla 1955. godine, od oca advokata i majke učiteljice, Gejts je ispoljio zanimanje za računare u relativno kasnom dobu od 13 godina, kada je počeo da programira na primitivnoj jedinici teletajp ASR – 33 dok je pohađao pripremnu školu u Lejksajdu. Sa 17 godina je prodao svoj prvi program – sistem školskog rasporeda časova za 4.200 dolara. U Lejksajdu je Gejts upoznao Pola Alena, dve godine starijeg učenika, koji se takođe zanimao za računare. „Tada smo, naravno, samo dangubili, ili smo bar tako mislili“, napisao je Gejts u svojoj knjizi pod naslovom „Put napred“.
Godine 1973. upisao se na Harvard, gde je u vreme između noćnih pokeraških partija razvio verziju programskog jezika Bejzik, ali je odustao posle dve godine kako bi se posvetio kompaniji koju su on i Alen osnovali. Ta kompanija je bila Majkrosft.
Njih dvojica su kupili neki mikroračunarski softverski program, prepravili ga i prodali licencu računarskom gigantu IBM-u. U napadu genijalnosti ili puke sreće, Majkrosoft je zadržao prava na softver – sistem MS – DOS, koji se nalazi u osnovi skoro svih personalnih računara – pa je Gejts, shvativši potencijal softvera u narednim godinama, pokrenuo u Majkrosoftu dugoročan posao na osnovu tog operativnog sistema.
Gejts je 1986. godine uspešno pustio u opticaj akcije svoje kompanije na berzi Nasdak i kako je cena hartija od vrednosti vrtoglavo rasla, on je, napunivši 31 godinu, postao najmlađi bogataš na svetu koji je sam zaradio milijardu dolara. Usledio je Majkrosoftov program Windows i Gejts je zbrisao konkurenciju kada je taj sistem postao najbolji standard za personalne računare širom sveta.
Njegova neto vrednost, zasnovana uglavnom na imovini u Majkrosoftu, dostigla je vrhunac za vreme buma „dotkoma“ od 144 milijarde dolara, pa je naglo pala na nivo od 30 milijardi dolara; postoje web sajtovi koji prate njegove dnevne promene. Prvobitni ulagači koji su kupili 100 deonica po početnoj ceni od 21 dolara, dočekali su da njihove akcije dostignu vrednost od preko 500.000 dolara.
Majkrosoft se kasno priključio revoluciji Interneta, ali su se s njom uhvatili u koštac i uništili konkurente. U početku je zaostajao za Netskejpom u razvoju pretraživača za pristup web sajtovima, ali je ubrzo stvoren Internet explorer koji je i danas jako zastupljen na tržištu.
Nalik ranijim industrijskim divovima u Americi, kakav je bio naftni magnat Džon D Rokfeler, Gejts je krajem devedesetih godina 20. veka naišao na teškoće sa vladom SAD. U dugotrajnoj borbi države protiv trustova posle tri i po godine spora, Gejts je bio primoran da se povuče sa mesta glavnog rukovodioca, ali je ostao glavni softverski programer i predsednik Majkrosofta. Za vreme sudskog procesa protiv trusta, Gejts je odbio da neposredno odgovori na pitanja advokata suprotne strane, primoravši sudiju u tom slučaju da mu nadene nadimak „Napoleon“. Kritičari vele da je Gejts korporacijski siledžija i da je Majkrosoft „carstvo zla“ koje zloupotrebljava svoju monopolsku ulogu, dok on o sebi stvara predstavu kao o korporacijskom vizionaru i filantropu. Strastveni je čitalac i igra bridž, šah i golf. Obožava da preskače stolice i ima nesvesnu naviku da se na njima klati napred-nazad.
„Mislim da se bolje zabavljam od svih koje poznajem“ kaže Gejts. „Posao me tera da rizikujem, da stalno učim. To je ostvarenje sna.“
Godine 1994. ovaj milijarder kose boje peska, koji nosi naočare, oženio se jednom svojom direktorkom marketinga, Melindom Frenč. Njih dvoje imaju troje dece i žive na obali jezera Vašington blizu Sijetja, u kući iz snova nameštenoj po vlastitoj zamisli, sa bazenom, bioskop i parkingom za 30 vozila. Za izgradnju ove kuće s napravama visoke tehnologije bilo je potrebno 7 godina i sto miliona dolara.
SD Grupa se bavi izradom i pisanjem maturskih radova. Ukoliko vam je potreban maturski rad u kojem biste trebali obraditi neku poznatu ličnost, kontaktirajte nas za pomoć. Već gotove besplatne maturske radove možete download-ovati na našem sajtu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here