Kratka istorija BeogradaBeograd, grad u koji uvek rado zalutamo i rado mu se vraćamo. Ukoliko među čitaocima i ljubiteljima ove prelepe prestonice ima onih koje interesuje i kratka istorija belog grada, evo nekoliko ključnih događaja koji su obeležili njegovu istoriju i koje, uz jutarnju kafu, možete pročitati i naučiti nešto novo.
Sama istorija Beograda je veoma uzbudljiva, intrigantna i interesantna i nagoveštavala je da će današnji Beograd postati isto tako uzbudljiv grad kao svedok vremena i naroda koji su tu ostavili svoj trag.
Legenda kaže da su grčki moreplovci Argonauti između 5.200. i 3.000. godine p.n.e. uplovili u Dunav i tako došli do ušća Save u Dunav gde su se zaustavili i gde je nastalo prvo naselje u periodu istorije poznatom kao Vinčanska kultura.
Kratka istorija BeogradaNaselje na teritoriji današnjeg Beograda je nekada, oko 298. godine p.n.e, nosilo naziv Singidunum. Tada su na ovom mestu živeli Kelti i naziv satkali od reči Singi, naziva plemena koje je živelo na Kalemegdanu, i reči dunum koja je na keltskom jeziku značila grad.
Zbog geografskog položaja, Singidunum je bio izuzetno poželjna teritorija kojom su kroz istoriju prolazili mnogi. Njime su prolazili rimski carevi, uništavali ga Huni, kasnije Goti, potom ga obnovio vizantijski car Justinijan, kasnije opet razorili Avari. Ni promena njegovog imena, koji su mu nadenuli Sloveni, nije promenila njegovu sudbinu. U VII veku Sloveni su ovaj grad, ugledavši bele zidine koje su ga opasavale, nazvali Beligrad. Temelj današnjih zidina, beogradske tvrđave, čine ruševine Vizantije.
Beograd prvi put ulazi u okvir srpske države, u XIII veku pod vladavinom Nemanjića. Glavni grad srednjevekovne srpske države postaje u XV veku, a strada dva veka kasnije u borbi Turske i Austrije za prevlast nad Beogradom 1690. godine.
Dok su njime vladali Turci, bio je mahala. Ipak, srpski jezik je ostao očuvan. Biva oslobođen u dva navrata (Prvi i Drugi srpski ustanak) nakon čega kreće da se razvija po ugledu na napredne evropske prestonice.
XIX vek je vreme kada se Beograd razvija u društvenom, ekonomskom, političkom i kulturnom pravcu i postaje ugledan evropski grad.
XX vek je Beogradu doneo nekoliko ratova koji su uspeli da ga unište i naruže, ali se bela prestonica dizala iz vatre, obnavljala i oblačila u lepše ruho.
Danas, je Beograd jedan od najposećenijih gradova u Evropi u svako doba godine. Upravo su se zbog toga smeštajni kapaciteti u Beogradu gotovo udvostručili u poslednjih nekoliko godina, a pored hotela i hostela izuzetno je popularan u apartmanski tip smeštaja.

1 KOMENTAR

  1. Kao buvsi turisticki radnik moram spomenuti to da Beograd ima burnu i bogatu istoriju, koju malo ljudi zna. Poterbno je prvo da se zitelji Beograda edukuju kako bi mogli prenositi posetiocima, potrebno je veca promocija, potrebno je podici nivo i kvalitet muzeja, potrebno je oznaciti mesta u gradu gde se nesto desilo. Potrebno je vise pravih turistickih vodica. Primer na koji treba da se ugledamo je kako to rade u Grckoj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here