Kratka istorija Novog BeogradaMnogi stanovnici Beograda nisu upoznati sa istorijom Novog Beograda i tajnama koje u sebi krije već decenijama. Većini su nepoznate zanimljive priče koje su utkane u njegove zgrade, parkove i šetališta pored reke.
Mnogi na primer ne znaju da je pre današnjeg Novog Beograda na tom tlu bila močvarna šuma. Sa vama ćemo u daljem tekstu podeliti neke od bitnih činjenica koje su obeležile Novi Beograd od njegovog nastanka i kako je tekao njegov put do ovako velelepnog i modernog mesta od jednog sasvim divljeg prostranstva.
Novi Beograd se prema istorijskim spisima pominje još u 18.veku, međutim njegova izgradnja je započeta tek tridesetih godina 20.veka. Projekat njegove izgradnje je prekinuo Drugi svetski rat. Izgradnja je počela na Starom Sajmištu koje je kasnije, u ratno doba, bilo pretvoreno u logor ili čuvene ozloglašene “spavaonice”. U ovom logoru je život izgubio veliki broj Jevreja i nažalost Novi Beograd je postao poznat po tome što su iz njega najranije nestali Jevreji. Nakon samo 3 godine od završetka rata, tlo Novog Beograda je postalo najveće gradilište na prostorima bivše Jugoslavije.
Više od 100.000 radnika i inženjera iz svih delova Jugoslavije je bilo uključeno u ovaj projekat, kao i veliki broj srednjoškolaca, studenata i stanovnika seoskih područja. Tada nije bilo kao danas, nisu postojale savremene mašine, već su radnici morali da ulože daleko veći trud kako bi postigli željene rezultate i stvorili zaista nešto lepo i funkcionalno u čemu će buduća pokolenja moći da uživaju. Većina poslova morala je da se radi ručno, u nedostatku adekvatnih mašina, među kojima su najteži bili naravno mešanje betona, nošenje peska i slično. Veliki deo posla oko nošenja tereta su imali konji koji su bili odlični pomoćnici radnicima. Tri godine nakon završetka rata je stvoren Novi Beograd u današnjem obliku, dok je opština Novi Beograd nastala 1952. kada je ovaj prostor već bio ispunjen velikim brojem objekata. To je bio veoma značajan korak kada je u pitanju urbanizacija danas čuvenog i velelepnog dela srpske prestonice.
Kratka istorija Novog BeogradaŽitelji Novog Beograda su i više nego ponosni na svoje mesto življenja i smatraju da Novi Beograd na najlepši i najslikovitiji način oslikava razvoj naše prestonice nakon Drugog svetskog rata. Oni koji su rođeni na njegovom tlu bi se danas teško preselili bilo gde drugde, jer su izuzetno patriotski vezani za ovaj deo Beograda. Na početku je ovaj prostor bio izuzetno retko naseljen, a danas je postao pravi mali grad koji ima sve: škole, bolnice, tržne centre, velike i uspešne firme. Veliki broj Beograđana je danas generalno vezan poslovno za Novi Beograd, jer većina uspešnih i velikih firmi ima svoje prostorije upravo na Novom Beogradu. Kada pomislite na Novi Beograd danas pomislite na najveće i najbogatije tržne centre – Delta City i Ušće, kao i na mnoge firme koje su napravile neverovatne poslovne objekte.
Prema istorijskim spisima, prvo stambeno područje je bilo izgrađeno oko Tošinog bunara. Nešto kasnije nastao je i Studentski grad, zahvaljujući kojem su bili mirni mnogi studenti iz bivše Jugoslavije kada je u pitanju mesto stanovanja za vreme studija.
Ukoliko volite da posetite ovaj deo srpske prestonice koji se nalazi na samom mestu spajanja naših najlepših reka, pogledajte veliki izbor apartmana na Novom Beogradu. Ukoliko želite da upoznate ceo Beograd i saznate više o svim njegovim delovima, mi vam predlažemo da pogledate veliki izbor apartmana u samom centru Beograda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here