Kratka istorija SolunaSolun je grad fascinantne istorije, koja je stvarana vekovima. Obići Solun, a ne znati ništa o samom nastanku ovog grada, učiniće boravak u njemu nepotpunim.
Grad Solun je osnovao kralj Kasandar 315. godine pre nove ere. Grad je navodno dobio ime po Tesaloniki, supruzi ovog kralja, koja je ujedno bila i polusestra Aleksandra Velikog. Ime Tesaloniki je dobila kada je njen otac Filip II Makedonski pobedio Tesalijance.
Kratka istorija SolunaKada su Rimljani 168. pre nove ere osvojili Solun, odredili su da on bude glavni grad rimske provincije na veoma važnom državnom putu Via Egnatia. Godine 379. deobom rimskog cartsva na istočni i zapadni deo, Solun postaje glavno sedište novoobrazovane provincije Ilirikum u okviru istočnog dela, kasnije Vizantije. Tokom vladavine vladarske dinastiuje Komnina, Solun je bio jedno od najvažnijih trgovačkih središta u Vizantiji. Mlečani su 1430. godine kupili grad od Vizantinaca, ali su ga 1432. Osmanlije ponovo osvojile. U ranom 16. veku, Jevreji su bili najveća religijska grupa u Solunu, a u 18., 19. i početkom 20. veka oni su i dalje činili veliki deo stanovništva Soluna. Solun je ostao u Osmanskom carstvu do 1912. godine, čak i tokom Balkanskih ratova, nakon čega je dodeljen Grčkoj. Tokom Prvog svetskog rata Solun su okupirale engleske i francuske trupe, pretvorivši ga u njihovu najvažniju vojnu bazu u jugoistočnoj Evropi i nedaleko od njega je uspostavljen Solunski front. Požar iz 1917. godine je potpuno uništio Solun koji je u to vreme bio sagrađen od drvenih zgrada. Posle rata započela je obnova grada po savremenim načelima i u gradu su napravljeni veliki parkovi, široke ulice i visoke zgrade. Grad je brzo rastao 20-ih godina usled doseljavanja Grka, kao izbegilca iz Male Azije.
Drugi svetski rat je doneo novi upravu u Solunu, jer su Grčku 22. aprila 1941. godine okupirale nemačke trupe. Nemci su upravljali Solunom do 30. oktobra 1944. godine. Tokom ovog razdoblja jevrejsko stanovništvo je uništeno. Grad se osavremenjavao decenijama nakon Drugog svetskog rata. Međutim, 1978. godine grad je pogodio težak zemljotres, koji je napravio najviše štete na starim zgradama. Ti spomenici su sledećih godina obnavljani, a 1988. stavljeni su na listu Svetske baštite UNESKO-a. Početkom 1997. godine, Solun je imenovan za Evropski grad kulture.
Danas je Solun, jedna od najposećenijih destinacija u Grčkoj. Zato vam savetujemo da otputujete u Solun i osetite dah njegove bogate istorije na svakom koraku ovog velelepnog grada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here