Salvetna tehnikaImate li stare predmete koje želite ponovno vratiti u funkciju, ili želite nekome pokloniti jedinstveni poklon, isprobajte salvetnu tehniku kod koje će do izražaja doći vaša kreativnost i mašta. Ova tehnika ne zahtjeva poseban talent, već samo želju, strpljenje i malo kreativnosti.
Salvetna tehnika (decoupage) je tehnika ukrašavanja različitih predmeta upotrebom salveta, ljepila i boja. Ovom se tehnikom mogu ukrašavati različiti predmeti od stakla, keramike, plastike, drva, kartona, tekstila…Pomoću nje možete na jednostavan način stvoriti prava mala umjetnička djela, a starim, istrošenim predmetima možete podariti novu funkciju i svrhu. Primjerice, keramičke pločice mogu postati inovativni podmetači za čaše, uz dodatak svijeća i adventski vijenci ili slika na zidu. Također, kutija za cipele može postati ukrasna kutija za poklone, mogu se ukrasiti staklenke, škrinjice, šalice, tanjuri, okviri za slike, uskrsna jaja… Uz malo mašte, mogućnosti su zaista velike.
Decoupage - salvetna tehnikaPostupak je vrlo jednostavan, a potrebni su vam: salvete s odgovarajućim motivima, ljepilo za lijepljenje salveta (decoupage ljepilo) ili drvofiks razrijeđen s malo vode, akrilne boje, prozirni lak i kist za tempere. Odvojite gornji sloj salvete i prislonite je na čistu i suhu površinu koju želite ukrasiti, premažite ljepilom ili drvofiksom razrijeđenim s malo vode te pustite da se osuši. Na kraju cijelu površinu premažite prozirnim lakom kako biste spriječili od mogućega uništenja. Podloga se prije stavljanja salvete može obojiti akrilnom bojom kako se preko salvete ne bi nazirala prijašnja boja predmeta. Kod većih površina preporuča se lijepiti dio po dio salvete, a prijelazi salveta mogu se prekriti raznim ukrasima i šljokicama. Također, mogu se izrezati samo određeni motivi salvete (primjerice samo leptiri, cvijeće) koji se zasebno lijepe na odabranu površinu. Za lijepljenje na tekstil preporuča se korištenje isključivo ljepila za tu namjenu.
Decoupage tehnika uključuje ukrašavanje predmeta decoupage papirom (tanki, otporan papir, trajnih boja), papirom od riže (tanki, proziran papir s otisnutim motivom), ali kod nas su raširene salvete. Često se u centrima za hobije organiziraju radionice gdje možete otkriti sve tajne ove tehnike.
I ako se smatrate antitalentom za bilo kakvo likovno stvaranje, isprobajte ovu tehniku, i otkrijte svoju kreativnu stranu!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here