KrizantemaVeć sam spomen cvijeta krizantema podsjeti nas na drage i bliske nam osobe koje su napustile ovaj svijet, jer su krizanteme tradicionalno nadgrobno cvijeće, kojim se posebno na Dan svih svetih i Dušni dan uređuju grobovi naših najdražih.
Krizantema spada u porodicu glavočika – Asteraceae, a najvažnija vrsta je Chrysanthemum indicum. Potječe iz istočne Kine gdje je bila poznata još prije Kristova rođenja. U 8. stoljeću prenesena je u Japan gdje simbolizira moć, vječni život, obilje i sreću, a u 17. stoljeću prenesena je u Evropu gdje je simbol prolaznosti, smrti i žaljenja. Jedna je od rijetkih vrsta koje cvjetaju na pragu zime, kada je većina drugih biljaka završila vegetaciju, pa se, osim za ukrašavanje grobova, može iskoristiti i za ukrašavanje terasa, vrtova i kao rezano cvijeće.
Krizantema se kao rezano cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim krajevima unazad 30-tak godina. U Hrvatskoj najpopularniji je uzgoj rezanih kultivara krizantema za dan Svih Svetih.
Mit o nastanku krizanteme
Prema mitu, nimfa Klitija se zaljubila u boga sunca Helija, kojem se više sviđala njena sestra Leukotoja. Ljubomorna Klitija proklela je svoju sestru i na taj način uzrokovala njenu smrt. Nakon toga je pobjegla u pustinju, gdje je bez hrane i pića devet dana samo sjedila na zemlji i gledala u sunce. Kada je umrla njeno tijelo se pretvorilo u cvijet, nazvan krizantema. Cvijet se tijekom cijelog dana, baš kao i Klitija okreće prema suncu i prati njegovu putanju.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here