Krstarenje je na svjetskoj razini sve popularniji tip godišnjeg odmora: svake se godine na njega otisne više od dvadeset milijuna ljudi. Premda su najpopularnije područje za krstarenja Karibi, a nakon njih Mediteran, proteklih je godina došlo do rasta popularnosti jadranskih krstarenja. Postoji nekoliko razloga za to.
Planirate li klasični odmor na jednoj destinaciji, morat ćete planirati sve od putovanja, hotela, prehrane do rasporeda aktivnosti. S druge strane, kad odete na krstarenje, većinu tog planiranja za vas rade drugi. Na vama je samo da odaberete krstarenje ovisno o vašim preferencama o njegovoj dužini, vremenu i destinacijama. Obroci su uključeni, na brodu će se organizirati mnoštvo aktivnosti za sve interesne i dobne skupine, a dobivat ćete i prijedloge koje atrakcije vidjeti u svakoj destinaciji u kojoj se usidrite. Broj tih destinacija može biti prilično velik ovisno o dužini krstarenja. U svakom ćete slučaju imati priliku vidjeti pet ili šest različitih lokacija za vrijeme trajanja odmora; volite li otkrivati nova mjesta, za vrijeme jednog prosječno dugog, sedmodnevnog krstarenja, posjetit ćete ih više nego što biste mogli bilo kojim drugim tipom odmora.
krstarenje 3
Spomenuli smo i pojavu krstarenja na Jadranu: najpopularnija prošlogodišnja linija bila je Split-Zadar-Split, osmodnevno krstarenje površinski nevelikim područjem, no bogatim atrakcijama te kulturnom i povijesnom baštinom koju je u ponudi imala (te još uvijek ima) agencija Emanuel Cruises, jedna od najpoznatijih domaćih agencija za krstarenje. Uključivalo je posjet Primoštenu, Nacionalnim parkovima Krka i Kornati, Vodicama, Šolti, Šibeniku itd. Novac koji biste potrošili na obilazak tih mjesta automobilom ili javnim prijevozom bitno je veći nego novac potreban izdvojiti za krstarenje, uzmemo li u obzir da je u krstarenje uključen i smještaj i hrana.
Dakle, odlučite li se za klasični odmor, u kojem provodite tjedan ili dva u jednom gradu, postoje određene limitacije u vezi onog što možete raditi unutar tog područja, koliko god da fleksibilni bili što se tiče putovanja. Krstarenja stavljaju naglasak upravo na različite sadržaje koje možete isprobati: na vašem će cruiseru biti nekoliko trgovina, moći ćete otići na masažu, odmarati na bazenu, igrati na turniru u šahu ili stolnom tenisu ili kockati u kasinu – volite li biti aktivni na odmoru, krstarenja nude upravo to.
krstarenje 1
S obzirom da će vam cruiser biti hotel, restoran i glavni način prijevoza, nećete morati stalno pakirati i raspakiravati svoju prtljagu. Taj se faktor možda čini zanemarivim, no oni koji često putuju znaju kolika je gnjavaža stalno iznova raspakiravati stvari. Krstarenja su dobar odabir i za one koji putuju sami i za one koji putuju u grupama: moći ćete upoznati mnogo ljudi s obzirom da ste te dane na istom brodu s njima i sudjelujete u istim aktivnostima (a mnoge su takve aktivnosti ciljano usmjerene da upoznate nove ljude).
krsarenje 2
Rezervirate li svoje krstarenje dovoljno rano i provjeravate li svako toliko ima li kakvih posebnih popusta, dobro ćete proći što se tiče financijskog aspekta. Ipak, uzmite u obzir da će vas sve te opcije na cruiseru vabiti da trošite još novca, pa preporučamo da ipak na umu imate i financijsku disciplinu: ukupni trošak neće biti veći od troška ekvivalenta krstarenju, to jest, sadržajima jednako ispunjenog klasičnog odmora na Jadranu. Naposlijetku, brojke turista koji odlaze na krstarenja, koje su svakom godinom sve veće, najbolji su dokaz kvalitete odmora koji cruising turizam može pružiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here