Kukuruz šećeracNa kukuruz šećerac podsjetio me privlačan miris kuhanog i pečenog kukuruza na uličnom štandu.
Ta je jednogodišnja biljka podrijetlom iz Anda i Srednje Amerike. Ima dugačke trakaste listove koji se preklapaju prema dolje u pravilnim razmacima. Također, poznat je po odvojenim muškim i ženskim cvjetovima, a plodovi su valjkasti klipovi puni zrnja žute boje koje je okruženo svilenkastim vlatima. Bere se kad se svila na klipu osuši ili kada na lagani pritisak noktom iz njega curi mlijeko.
Kukuruz šećerac je izvrstan kulinarski specijalitet jer sadrži tri puta više saharoze od drugih vrsta kukuruza. U poluzrelom stanju daje vrlo ukusno zrno koje se upotrebljava za pripremu različitih jela, od juha, variva, salata do kukuruznog brašna i pahuljica. Kuhanje i pečenje kukuruza oslobađa molekule koje štite organizam i ujedno povećavaju antioksidativnu moć kukuruza pa on štiti od raka i bolesti srca. Dakle, kukuruz šećerac nije samo izvrsna namirnica, nego donosi zaista višestruke koristi našem organizmu.
Palačinke na meksički
Domaći kukuruzni kruh
Osim u pripremi hrane, upotrebljava se u proizvodnji lijekova i kozmetičkih preparata. Dijelovi koji donose koristi su vlati i zrnje. Klipovi se beru tijekom ljeta, a vlati se tada pažljivo uklanjaju. Od vlati se pripremaju različiti ekstrakti, a najčešće se upotrebljavaju zbog protuupalnih svojstava u lječenju bolesti mokraćnih puteva, propisuju se kod poremećaja jetre i žučnog mjehura. Vjeruje se da vlati mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Priprema:

  • stavite jednu čajnu žličicu sušenih vlati u jednu šalicu vode
  • brzo zavrijte pa ostavite da odstoji 5 minuta
  • pijte jednu šalicu tri puta na dan

Iz sjemenki ili zrnja dobiva se kukuruzno ulje koje sadrži puno vitamina E i nezasićene masne kiseline. Ovaj je kukuruz dobar izvor B vitamina koji je važan za dobar rad mozga, folne kiseline koja čuva krvožilni sustav i prehrambenih vlakana koja snižavaju povišeni kolesterol što ga svrstava u vrlo zdravu biljku.
Sljedeći put kada vas primami miris kukuruza, prisjetite se i njegovih ljekovitih svojstava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here