Pored svakodnevnih obaveza i sve stresnijeg života ljudi zaboravljaju na odmor. Slobodnog vremena je sve manje, a volje za odlazak u kino, kazalište ili kakvu izložbu gotovo da i nema. Iznimna posjećenost muzeja za vrijeme kulturno-turističke manifestacije «Noć muzeja» međutim govori o sasvim drugačijem stanju. Potrebno Muzejse zapitati koji je razlog slabijeg godišnjeg odlaska građana Republike Hrvatske u navedene ustanove! Ne utječe li hranjenje unutarnjeg duha kulturnim uzdizanjem na kvalitetnije odluke u poslovnom i obiteljskom životu. Relaksacija je neophodna za normalan i kvalitetan život, pa zašto je onda ne bi usmjerili na posjet nekom muzeju, kulturnoj manifestaciji ili kakvoj izložbi?!

Muzeje u Hrvatskoj danas najčešće posjećuju organizirane skupine učenika, studenata ili grupa turista. Zapitajte se kada ste posljednji put individualno zakoračili u neko kazalište na vlastitu inicijativu u vlastitom aranžmanu. Kada ste došli kući i iznenadili dijete iznenadnim popodnevnim zajedničkim druženjem u nekakvom muzeju ili kada ste posljednji put izveli voljenu osobu na projekciju filma. Svi ovi navedeni primjeri, osim što će Vas kulturno uzdignuti i pripomognuti vašoj lucidnosti, također će Vas povezati s osobama sa kojima ćete provesti svoje slobodno vrijeme.
Hrvatska se može podičiti širokom lepezom kulturnih manifestacija kroz cijelu godinu, različitim koncertima i uređenim lokacijama. Međutim, možda ključ problema leži upravo u slaboj reklami samih kulturnih ustanova. Kada ste posljednji put vidjeli ili čuli reklamu za poziv u Tehnički muzej grada Zagreba, za posjet biseru Zagorja – Trakošćanu ili za kakav kazališni komad u nekom od inih kazališta diljem Hrvatske?! Nikada ili rijetko kada. I kako da onda Hrvati budu kulturno uzdignut narod kada je cijeli svijet postao mašinerija koja radi po principu što vidi-to postoji, a na ostale stvari se zaboravlja ili ih se ostavlja za kasnije.
U konačnici, sjetite se kada ste sjedili u školskim klupama čitajući djela različitih književnika ili proučavajući građevine različitih arhitekturnih razdoblja. Sjetite se veselja koje je u vama budila nova spoznaja i otiđite s voljenim osobama u posjet prvoj izložbi ili muzeju koji još niste posjetili, a nalazi se u vašoj blizini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here