KupineKupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža (Rosaceae). Porijeklom su iz Azije i Sjeverne Amerike, ali su se odavno udomaćile u šumama Srednje Europe. Samonikle obično rastu na zaštićenim mjestima uz rubove šuma ili uz šumske puteljke, živice, šumarke ili ograde. Uzgajaju se i u vrtovima odnosno na plantažama.
To je grmolika biljka zaštićena trnjem koje joj služi za penjanje, ali i za obranu od životinja koje se hrane njenim lišćem, pa je potreban oprez prilikom branja plodova. Plodovi su jagodičasti i sastoje se od tamnocrvenih ili crnih bobica. Bobice su prvo bijele ili roza boje, a kako sazrijevaju, boja se mijenja od tamnocrvenu do crne jer se u plodu nakupljaju bojila sa visokim udjelom flavonoida i drugih tvari s ljekovitim svojstvima. Ljekovite tvari prisutne su i u lišću kupina. Ako imate problem s upalom sluznice u usnoj šupljini ili ždrijelu, pomoći će čaj od lišća kupine koje sadrži eterična ulja, tanine i kiseline.
Sok i meso zrelih kupina obiluju karotenom i vitaminom C. U voćnom mesu se nakupljaju bioflavonoidi koji štite vitamin C i hormon adrenalin od oksidacije pomoću enzima koji sadrži bakar, te istovremeno vežu bakar. Ljekovite tvari u kupinama jačaju vezivno tkivo i stijenke žila te tako usporavaju proces starenja organizma te smanjuju tegobe s venama i hemoroidima.
Kupine se puno koriste u kulinarstvu. Tako se od njih spremaju izvrsni đemovi, marmelade, želei, sokovi, voćne salate, deserti, vino, likeri, …
Sok od svježe iscijeđenih kupina djelotvoran je kod promuklosti. Treba ga zagrijati, gugljati i gutljaj po gutljaj popiti.
Smoothie od kupina
Sirup od kupina

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here