Šeme za heklanjeMada su mnoge starije žene naučile da heklaju i bez takozvanih šema, odnosno smernica za heklanje, ukoliko želite da savladate ovaj neobičan ručni rad najtoplije vam preporučujem da krenete od osnovnog, a to je upoznavanje sa šemama za heklanje.
Na prvi pogled ove šeme deluju vrlo zbunjujuće, pa čak i kada imate želju da ih shvatite i savladate, lako se može dogoditi da posustanete. Međutim, oni uopšte nisu toliko komplikovani koliko na prvi pogled mogu da izgledaju. A uzevši u obzir da se žene sve više okreću ručnom radu, odnosno takozvanoj narodnoj radinosti lepo je savladati ovu tehniku i stvarati najraznovrsnije predmete, ukrasne ili odevne.
Kada jednom budete savladali čitanje šema za heklanje, moći ćete da stvarate najneobičnije šare i sigurno ćete imati mnogo više samopouzdanja.
Uputstva za heklanje su mahom puna brojnih skraćenica. Kako bi vam bilo lakše da ih razumete, najbolje je da prikupite što više informacija. To ćete najlakše uspeti putem globalne mreže, jer na internetu postoji obilje informacija za sve oblasti, pa tako i za heklanje. Iako može da potraje, ovakav vid učenja je najsigurniji i najbolji, a ako hoćete iskreno i jedini mogući. Jer ukoliko ne savladate sve skraćenice, teško ćete moći da čitate šeme za heklanje, pa ma koliko one jednostavne bile.
Još jedna dobra stvar koja se tiče simbola u šemama za heklanje jeste što su oni međunarodnog karaktera, odnosno označavaju istu stvar bez obzira da li ih čita neko ko govori: srpski, italijanski, grčki, španski, engleski ili bilo koji drugi jezik.
Evo značenja nekih skraćenica:
NP – naličje pletiva,
LAN – lančić,
ODU – oduzeti,
– poluštapić,
– niski štapić,
Dvš – dvostruki visoki štapić,
Pvš – poluvisoki štapić…
Kako biste što bolje savladali čitanje, odnosno tumačenje šema za heklanje, najbolje je da to sebi predstavite kao savladavanje novog jezika. Jer, kao i kada učite neki novi jezik, potrebno je prvo da savladate osnovna znanja, kako biste mogli da pređete na praktičnu upotrebu. To isto važi i za heklanje. Tek kada naučite da čitate šeme, moći ćete da uzmete heklicu i konac u ruke i pokušate da napravite svoje prvo delo.
U većini priručnika za savladavanje heklanja, na samom početku se nalazi spisak svih simbola, a na kraju su i različite šeme za heklanje.
Kada upitate nekoga ko zna da hekla, sigurno će vam reći da je osnov ove neobične veštine, pored naravno vaše želje da je naučite i usavršite, upravo pravilno tumačenje šema za heklanje. Međutim, mnoge žene su nailazile na brojne teškoće, koje se uglavnom odnose na nepravilno čitanje ovih obrazaca. Pa se, vrlo često događalo i da odustanu, već na samom početku. Međutim, ne treba odustajati tek tako. Već, treba krenuti pravilno sa učenjem. A to podrazumeva da prvo treba da savladate tumačenje šema za heklanje, kao i da naučite vrste heklarskih bodova. Ovo ćete najbolje savladati ukoliko imate sreće i poznajete neku osobu koja želi da vam prenese svoja znanja. Ukoliko to, pak nije slučaj ne preostaje vam ništa drugo nego da počnete samostalno da savladavate ovu tehniku, a ukoliko imate naročitu želju i dovoljno materijalnih sredstava da je sprovedete u delo, uvek možete upisati kurs heklanja u nekoj školi umetničkih zanata.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here