Lečenje osteoartritisa matičnim ćelijamaOsteoartritis (poznat i kao artroza ili osteoartroza) se odnosi na degradaciju zgloba – hrskavice, te dovodi do skleroze i promene kostiju. Oboljenja zglobova su rasprostranjene bolesti koje se najčešće javljaju kod starijih ljudi.
Osteoartritis može da ima različite uzroke – od urođenih predispozicija, gojaznosti, preopterećenja zglobova, do sportskih povreda. Simptomi su bol u zglobovima koji ograničava pokrete. U obolelom zglobu uvek postoji blaga upala i izliv u zglobnu šupljinu. Najpre se dogode promene u zglobnoj hrskavici, a kasnije se proširuju na koštano i okolno meko tkivo. Iako se artroza ne može u potpunosti izlečiti, kontinuiranim lečenjem se simptomi mogu kontrolisati.
U celom svetu oko 250 miliona ljudi boluje od osteoartritisa, ali procene obolelih variraju na osnovu geografskih, polnih, starosnih i drugih kategorija. Pre 45 godine osteoartroza je češća kod muškaraca, a posle 45 godine kod žena. Savremeni način života u kojem je sve manje fizičke aktivnosti uzrokuje porast osteoartroze.
Matične ćelije imaju ogroman potencijal u lečenju osteoartritisa i potencijal da zamene ili regenerišu obolelu maramicu. Pre nego što su počele da se upotrebljavaju za lečenje osteoartritisa kod ljudi, testirane su na životinjama koje su bolovale od istih simptoma i, sem toga što su lečile oštećene maramice, uspevale su da menjaju imuni sistem tako da se tokom borbe sa bolešću spreče patološki odgovori organizma. Matične ćelije oslobađaju protein koji privlači druge reparativne ćelije u tretirani predeo.
Ko rezultat, matičnim ćelijama se tretiraju različita oštećenja hrskavice, ligamenata, mišića itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here