LED (Light Emitting Diode) je naziv za energetski učinkovitu tehnologiju emitiranja svjetlosti koja je popularnost stekla u formi LED žarulja. Iako su LED diode u svojim počecima korištene samo u određenim područjima te su bile usko vezane samo za određene proizvode (kao što su ploče s instrumentima, elektronika, božićne lampice i u auto-industriji), primjena im je kasnije proširena u gotovo sve sfere rasvjete zahvaljujući grupiranju; LED žarulje se danas proizvode grupiranjem dioda koje se stavljaju u kućišta koja po principu difuzne leće šire svjetlost. Danas su široko rasprostranjene, lako dostupne i zbog nekoliko bitnih prednosti u odnosu na ostale vrste žarulja polako postaju novi standard kućne rasvjete. Neke od prednosti LED žarulja su sljedeće:
Led rasvjeta - ambijent
Dugovječnost i izdržljivost – LED žarulje traju i do deset puta duže od fluokompaktnih žarulja i daleko više od tipičnih žarulja s žarnom niti. Na strani LED-ica je i čvrstoća jer su imune na udarce koji bi razbili ostale tipove žarulja.
Zdrave su i nisu štetne za okolinu – Ne sadrže živu niti ikakve za čovjeka štetne tvari, mogu se reciklirati, emitiraju komfornu svjetlost bez ultraljubičastog ili infracrvenog zračenja, nema zujanja, svjetlucanja ili strobo efekta. Bitna je i informacija da se LED-ice ne zagrijavaju, to jest, proizvode 3.4 BTU po satu – u usporedbi s 85 koje proizvode žarulje s žarnom niti i time pridonose nagomilavanju topline u prostoriji i predstavljaju potencijalni rizik za kućni požar.
Štedljivost – koriste samo jednu tridesetinu energije potrebnu za napajanje regularne žarulje. Ukoliko, primjerice, instalirate LED žarulju u lampu koja se napaja baterijama, te baterije će, zbog manje potrošnje energije, trajati čak deset ili petnaest puta duže.
Pogodne za izolirana područja i agregate –S obzirom da im treba relativno malo električne energije, praktično ih je koristiti u izoliranim područjima u kombinaciji sa solarnim panelima nego provoditi kabel za električnu energiju ili koristiti agregat.
Jedan od mitova vezanih uz LED žarulje je da su sposobne proizvesti samo usmjerenu svjetlost te su time nepodobne biti glavni izvor osvjetljenja u sobi. Iako je istina da su ranije LED-ice bile uskog snopa svjetlosti, danas se lako nabavljaju i LED žarulje koje proizvode raspršen snop svjetlosti (tzv. ambijentalke).
Pri kupovini LED žarulja procijenite željenu razinu svjetlosti; imajte na umu da LED-ica od 9W daje jednaku količinu svjetlosti kao žarulja na žarnu nit od 45W. Također je bitno napomenuti da će LED žarulja postepeno slabiti kako se približava kraju svog vijeka – svjetlost joj se može smanjiti za 30 do 50 posto, no neka vas utješi činjenica da u prosjeku traju čak 50.000 radnih sati (u usporedbi, prosječna žarulja na žarnu nit traje oko 2000 sati).
Različiti modeli šire svjetlost različite boje, ovisno o prvotnoj namjeni određenog modela, no najrasprostranjenije su topla bijela (pogodna za usmjereno osvjetljenje), neutralna bijela (pogodna za opće osvjetljenje, to jest glavni izvor svjetlosti u prostoriji) te RGB, kombinacija plave, zelene i crvene koje proizvode do 16 milijuna različitih nijansi boja.
LED žarulje danas su u velikoj ekspanziji i tržište obiluje modelima različitih namjena i jačina, no cijena im je i dalje veća u usporedbi s ostalim tipovima žarulja. Ipak, sve veći i veći broj korisnika prepoznaje njihov potencijal i dugoročnu isplativost, čime LED žarulje postaju najlogičniji izbor i stabilnim tempom preuzimaju primat u domeni kućne rasvjete.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here