PrehladaKako se prirodnim pripravcima boriti protiv prehlade? Liječnici preporučuju:
Pijte puno tekućine kako bi se spriječila dehidracija organizma i pospješilo izlučivanje sluzi. Najbolje šest do osam čaša dnevno (vode, vrućih napitaka poput čaja sa medom i sokom od limuna). Limun obiluje vitaminom C, a med će ublažiti eventualnu grlobolju.
Grog je također starinski pripravak protiv prehlade – vrela voda, sok od naranče ili limuna, med i mjerica ruma ili viskija brzo će vas opustiti i pomoći vam da lakše zaspite.
Ukoliko vam je začepljen nos, posudu do pola napunite vrućom vodom u koju možete dodati kamilicu ili par kapi ulja eukaliptusa, glavu nagnite nad posudu i pokrijte ručnikom te udišite paru u intervalima po pet minuta.
Protiv začepljenosti nosa odnosno prohodnosti dišnih puteva možete si pomoći i uljima za aromaterapiju. Pomiješajte 5 kapi ulja od eukaliptusa sa uljem od pšeničnih klica ili sjemenki grožđa i utrljajte na grudi.
Gripu ili prehladu najbrže ćete preboljeti ako se odmah na početku odreknete uobičajenih dnevnih aktivnosti (ili ih barem smanjite) te se odmarate i malo odležite, jer uobičajene aktivnosti usporiti će oporavak, a još ćete prenijeti infekciju i na svoju okolinu.
Za podizanje imuniteta organizma ne manje važna je i prehrana – po mogućnosti dosta voća i povrća bogatog vitaminom C, te mliječnih proizvoda, crvenog mesa i morskih plodova koji sadrže cink bitan za borbu protiv virusa.
Kada ćete se osjećati malo bolje, dozvolite si laganu šetnju da udahnete malo svježeg zraka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here