LimunNismo niti svjesni da neke namirnice koje svakodnevno imamo u svojoj okolini mogu imati višenamjenski karakter. Tako je i limun fantastična namirnica za jelo, dom i osvježenje.
Kada kupujete limun najbolje je odabrati one teške, a tanke kore jer sadrže najviše soka, dok su oni limuni koji su s mrljama, naboranom korom ili bez sjaja previše zreli, pa sadrže samim time i manje soka. Limun na sobnoj temperaturi može stajati tjedan dana, naravno ako ne stoji na suncu. Ukoliko ga želite čuvati dulje, spremite ga u hladnjak.

Limun kao jelo i osvježenje

Ako vam je za pripremu jela potrebno nekoliko kapi limuna – ubodite ga čačkalicom, iscijedite koliko treba, te vratite čačkalicu u rupu u limunu. Kako bi ostao svjež, spremite ga u plastičnu vrećicu, te ga spremite u hladnjak, a kada ga ponovo trebate izvadite ga iz vrećice i upotrijebite.
Za pripremu ljetnje limunade treba upotrijebiti limun sobne temperature ili topliji, no nikako nemojte upotrijebiti limun iz frižidera. Naime, iz zagrijanog limuna možete iscijediti više limunovog soka od onoga koji je ohlađen, a veću iskoristivost soka osigurat će i zamrzavanje u hladnjaku prije cijeđenja. Iscijeđeni limun u hladnjaku može stajati i do pet dana.
Umaci i druga hrana koja sadrže limunov sok pomažu u probavljanju pržene hrane. Kako biste povećali iskoristivost vitamina C, limunov sok dodajte u jelo prije kraja kuhanja.
Kada za kolač ili neko drugo jelo trebate naribanu limunovu koricu koja daje posebnu aromu tada pazite kako ribate koru, jer bijeli dio ispod kore je gorak. Ono što se posebno preporuča je dodavati jelu oguljenu limunovu koru – time se postiže poseban okus.
Da bi riža bila mekša vodi u kojoj se kuha dodajte limunov sok. Također se koristi kao zamjena za ocat u salatama, te će poslužiti i kao odlična marinada koja će prije kuhanja omekšati meso.
Limun čuva trajnost voća i povrća i to na način da voće i povrće polijevate iscjeđenim limunovim sokom, kako zbog visoke koncentracije kiseline na zraku ne bi brzo posmeđilo. Može ga se također namakati u vodi u koju je dodan limunov sok.

Limun za dom

Za ukljanjanje hrđe s tvrde površine pospite malo soli i limunova soka. Neka odstoji nekoliko sati. Ako je hrđa zaprljala odjeću, nanesite mješavinu soli i limuna, ostavite na suncu i poslije operite u perilici.
Bakrene predmete možete vrlo lijepo i lako očistiti na način da ih posipate sa solju a zatim ih žustro istrljajte polovicom limuna. Dobro isperite i prebrišite mekom pamučnom krpom.
Čišćenje frižidera je lako i osvježavajuće također sa limunom. Kiselina iz limuna uništit će sve bakterije i dat će frižideru novi sjaj i miris. Iscijedite sok 2 limuna te dodajte 2 litre vode. To je kvalitetno sredstvo kojim temeljito prebrišite cijeli frižider. Uzmite laganu krpu te prebrišite površinu.
Za kraj…
Ako želite dobro svom zdravlju svakako konzumirajte limun, jer obiluje vitaminom C, a siromašan je kalorijama. Pomiješan sa toplom vodom pomaže boljoj probavi, dok kao prirodni antiseptik osvježava kožu. Preporuča se da svako jutro natašte popijete čašu mlake vode pomiješanu sa 3 žlice limuna i vidjet ćete da se promjene primijete već nakon 2 tjedna.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here