Ljetno računanje vremena u 2012Ljetno računanje vremena provodi se temeljem Uredbe o računanju vremena u 2012. godini (NN 5/12) koju je donijela Vlada RH na osnovu Zakona o računanju vremena. Na osnovu Uredbe ljetno računanje vremena u 2012. godini počinje 25. ožujka u 02 h 00 min i 00 s na način da se pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s.
Tako ćemo u noći sa subote, 24. ožujka, na nedelju, 25. ožujka, pomaknuti kazaljke sata za sat unaprijed i “izgubiti” jedan sat spavanja, ali će zato dan ubuduće biti duži. Promjene vremena obično se vrše u ranim satima nedjelje, jer je to jednostavnije nego tijekom radnog tjedna.
Zimsko/ljetno računanje vremena primjenjuje se kako bi se što više radnih aktivnosti obavljalo pod dnevnim svjetlom i tako se štedjela energija. Početak ljetnog računanja vremena znači i da na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, osim za motocikle i mopede.
Međutim, ne pomiču sve države svijeta kazaljke sata i ne pomiču ih u isto vrijeme. Tako su SAD i Kanada prešle na ljetno računanje vremena još 11. ožujka, Australija će od 1. travnja preći na zimsko računanje vremena, dok su se neke države poput Rusije, Bjelorusije i Ukrajine pridružile državama koje ne pomiču kazaljke sata (npr. Island).
Ideja o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine. U Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, ljetno računanje vremena prvi puta je uvedeno 1982. godine.
Ljetno računanje vremena završava ove godine 28. listopada u 03 h 00 min i 00 s pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unatrag.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here