MaldiviZvanično ime Maldiva ili Maldivskih ostrva je Republika Maldivi. Maldivi su ostrvska država koja se nalazi u Indijskom okeanu (400 kilometara jugozapadno od Indije), i sastavljena je od 26 atola (grupacija koralnih ostrva), koje čini 1126 ostrva od kojih je naseljeno oko 200. Maldivi su najmanja država u Aziji i po površini i po broju stanovnika.
Kroz svoju istoriju Maldivi su uglavnom bili nezavisni. Od 1887. do 1965. godine su bili protektorat Velike Britanije. Od 1965. godine pa sve do danas, Maldivi su republika. Glavni grad ove daleke destinacije je Male, koji je 2006. godine imao 103.693 stanovnika. Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.5 metara Maldivi su najniža država na svetu. Najviša prirodna tačka na Maldivima se nalazi na visini od samo 2.4 metra. Zbog ovoga su poplave jedna od najvećih briga stanovnika Maldiva.
Maldivi su u prošlosti živeli od izvoza školjki, ribe, kokosa … Danas se ekonomija Maldiva zasniva na turizmu, koji učestvuje sa 28% BDP-a i 60% spoljnotrgovinske razmene. Od 1970. godine kreće uspon turizma na Maldivima, koji su do tada bili nepoznanica za turiste. Oko 300.000 stanovnika živi na 185 ostrva, a ostala se koriste u potpunosti u ekonomske svrhe, pre svega za turizam i agrokulturu. Preko 90% prikupljenog poreza dolazi od taksi vezanih za porez. Razvoj turizma je podstakao razvoj čitave ekonomije Maldiva i na direktan ili indirektan način stvorio radna mesta za stanovništvo, kao i šansu za razvoj srodnih industrija.
Maldivi 2Prema ministarstvu turizma, razvoj turizma od 1972. je transformisao ekonomiju, koja ubrzano prelazi na turizam sa potpunog oslanjanja na ribolov. Za samo tri i po decenije turizam je postao glavno izvor prihoda u zemlji. Godine 2008. na Maldivima je 89 turističkih centara nudilo 17.000 ležaja i ugostilo preko 600.000 turista godišnje. Za 35 godina broj turističkih centara je porastao sa 2 na 92. Do 2007. Maldive je posetilo preko 8.400.000 turista. Dobra stvar za turizam je to što za Maldive nije potrebna viza, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite. Sve što je potrebno je da imate važeći pasoš, kartu kao dokaz načina na koji ste došli i novac da sami sebe finansirate dok ste u zemlji.
Maldivi 3Većina posetilaca Maldiva dolazi preko Internacionalnog aerodroma Male. Aerodrom je dobro povezan sa Indijom, Šri Lankom, Dohom, Dubaijem, Singapurom i Istanbulom, a sa Evropom su uglavnom povezani čarter letovima. Postoji direktna linija od Milana do aerodrome Gan, nekoliko puta nedeljno.
Zbog svoje lepote i mira koji pružaju, Maldivi se izdvajaju kao destinacija za romantična putovanja, posebno za medeni mesec. Maldive krase prelepa ostrva sa visokim palmama i belim peščanim plažama, tirkizne lagune i koralni grebeni. Bungalovi na vodi su prava atrakcija, a postoje i oni na plaži ili u unutrašnjosti ostrva u senci palmi. Pored toga Maldivi su jedna od omiljenih destinacija bogataša i svetskog džet-seta. Maldivi vam pružaju mogućnost da odete na pusto ostrvo gde vas niko neće uznemiravati i gde ćete moći da uživate u miru i samoći.
Klima večitog leta, prelepo okruženje peščanih plaža, azurnoplavog mora i visokih palmi, kao i mir tropske prirode pružiće vam savršen odmor. Više o Maldivima možete saznati na
http://www.travelboutique.rs/destinacije/maldivi/

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here