MalinaRijetko tko bi pomislio da tako sićušno voće poput maline donosi toliko koristi našem organizmu. Raste od sredine ljeta do sredine jeseni kao samonikla biljka u obliku grma u šumama, ali ovo sitno bogatstvo vitamina možete vrlo lako uzgajati i u vašem vrtu.
Malina je vrsta biljke iz roda Rubus. Sastoji se od ploda zbirnih koštunica crvene boje i svijetlozelenih listova prekrivenih dlačicama. Plod je specifičnog, aromatičnog slatkasto-kiselkastog okusa. Plodovi i listovi malina donose brojne koristi za zdravlje i ljepotu. Od listova malina pravi se ljekoviti čaj koji služi za ispiranje usne šupljine, jačanje organizma, pomaže kod upale grla, prehlada, kožnih bolesti, bolnih mjesečnica te za podizanje imuniteta. Od plodova se pripremaju sirup i ocat koji također štite od povišene temperature i infektivnih bolesti. Plodovi su izvrstan izvor vitamnia C i B kompleksa te brojnih minerala (magnezija, kalcija, željeza). Svježi plodovi maline štite od malignih bolesti, čiste organizam, jačaju imunitet, pomažu u snižavanju šećera u krvi, a odličan su izvor dijetalnih vlakana koja pomažu u pravilnoj funkciji crijeva. Zbog toga se malina preporuča kod redukcijskih dijeta te za dijetnu prehranu bolesnika. Također, istraživanja su dokazala izrazitu nutritivnu vrijednost malina zbog bogatstva antioksidansa. Prema istraživanjima, malina ima 50 posto veću antioksidativnu vrijednost od jagode te 10 puta veću od rajčice. Važno je napomenuti kako se njena vrijedna svojstva ne gube smrzavanjem ni termičkom obradom.
Najrašireniji proizvodi od malina su domaći džem i domaći sok malinovac za koji su ,uz maline, potrebni tek šećer i limun. Maline, uz dodatak šećera i cimeta, mogu poslužiti kao nadjev za kolače i torte, a jednostavno smrznute maline predstavljaju pravo ljetno osvježenje. Osim zdravstvenih koristi, kontinuiranim konzumiranjem malina možete isprobati djelovanje na ljepotu kože i kose.
I u prošlosti malina je bila zaštitnica zdravlja i života. Uz nju se vezuje mit kako je spasila život grčkom bogu Zeusu kada ga je njeno grmlje zaštitilo od boga Krona. Stoga, iskoristite sve blagodati malina za vaše nepce i zdravlje.
Voćni kolač sa želatinom

1 KOMENTAR

  1. Samo bih skrenuo pažnju da postoje žute i bijele maline!! Pa ukoliko imate fotke bilo bi to lijepo vidjeti! Slažem se sa autorom:maline su bomba!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here