Ovaj članak sam krenula pisati ponukana jednim e-mail-om koji sam danas primila i jednostavno sam imala potrebu da ga podijelim sa vama. Vjerojatno se svatko od nas jednom u svom životu susreo sa dvojbom – Što je zdravije – margarin ili maslac? U nastavku ću vam pokušati barem ukratko dati neki konkretan odgovor.
Da se vratim na današnji e-mail koji sam primila. Osim što sam u trenutku kad sam ga pročitala proslijedila informaciju svim svojim prijateljima, poznanicima i poslovnim partnerima koje sam imala u svojem mail adresaru, krenula sam na internet i počela istraživati. Tek sam se tada zaprepastila do kraja. Pa što mi to jedemo? Znam da poneka reklama strašno utječe na nas, ali da živimo u tolikoj zabludi…ne mogu vjerovati.

Nešto zanimljivo o margarinu i maslacu

Margarin i maslac imaju približno istu kalorijsku vrijednost, ali konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca – što je potvrđeno i najnovijim istraživanjem Harvard Medicala.
Zanimljivo je, kaže članak poslan e-mailom, da je margarin izvorno stvoren radi debljanja purana i kada je izazvao pomor purana znanstvenici su morali razmisliti kako vratiti uloženi novac, pa su se sjetili da bi ga uz dodatak žute boje mogli prodavati ljudima kao zamjenu za maslac. Prednost margarina ispred maslaca je u tome što je jeftiniji i zato su ga ljudi počeli konzumirati.

Sada nešto samo o margarinu

MargarinPrvotni margarin bio je tvrd, bijel i sjajan i vjerojatno ne tako ukusan jer je bio napravljen od goveđeg sala, mlijeka, nasjeckanog ovčjeg želuca, kravljih iznutrica itd. Pošto je bio jeftin konzumirali su ga isključivo siromasi.
Početkom 20.st. otkriven je način na koji je moguće stvrdnuti tekuće masti pa su se od tog trenutka kao sirovine počele koristiti biljna i riblja ulja.
Kroz godine razvoja, znanstvenici su uz pomoć niza kemijskih aditiva iznimno popravili mazivost, izgled i posebno ukus margarina, uvijek imajući na umu najveću moguću sličnost s maslacem.
Nitko ne razmišlja o visokom sadržaju masnih kiselina koji sadrži. On povećava ukupni kolesterol i LDL (loši kolesterol) te smanjuje HDL (dobar kolesterol). Kod konzumacije margarina povećava se peterostruka opasnost od raka, te smanjuje kakvoću majčinog mlijeka, imunitet, imune reakcije organizma i proizvodnju inzulina.
Najzanimljivija tvrdnja je da je margarin tek jednu molekulu udaljen od toga da bude plastika. Kako bi ovu tvrdnju potkrijepili možete se poslužiti slijedećim pokusom: Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti poput da niti jedna muha neće prići margarinu ili da se margarin neće pokvariti ni promijeniti miris (razlog tome je što nema hranidbenih vrijednosti) ili neće biti ni gljivice niti plijesni…

Sada nešto o maslacu

MaslacMaslac je prirodni proizvod, za razliku od margarina koji je industrijski. Kemijska struktura maslaca i njegovih masnih kiselina odgovara našem tijelu i nešto je bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama). Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
Mnogo je ukusniji od margarina te poboljšava okus druge hrane. Ono što je vrlo važno je da je maslac dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.
No, niti maslac nije zlato, jer nakon spoznaje da maslac spada u zasićene masti životinjskog porijekla koje pospješuje razinu kolesterola, začepljenje krvnih žila i srčane i moždane udare, našao se na crnoj listi prehrane.

I za kraj…

Bez obzira na reklame i što nam je ustvari margarin ugoda za nepce i jeftinije od maslaca, neizbježno je pitanje nakon ovih informacija: Bismo li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju šnitu kruha? Odgovor je ipak individualne prirode i svatko čini po svojoj volji. No stručnjaci bez obzira što upozoravaju da niti jedno, a niti drugo nije zdravo jer su koncentrirane masti koje doprinose pretjeranom unosu masti koje ionako uzimamo, preporučaju (ako baš morate) da uzmete original – tj. maslac.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here