Marija Jurić ZagorkaMarija Jurić bila je žena koja se, kao i mnoge žene u 19. stoljeću, morala udati za čovjeka kojeg su joj odabrali roditelji.
Još u djetinjstvu ju je zanimalo pisanje, međutim svi su joj govorili da prestane maštati i da mora živjeti u stvarnosti. Udajom za službenika željeznice u Mađarskoj nije se usrećila, te se ubrzo od njega rastala na čuđenje sviju.
Dalje je nastavila živjeti u Zagrebu gdje je djelovala kao novinarka, ali je svoje radove pisala pod muškim pseudonimom jer do tada žene nisu smjele pisati za novine. Njezini članci čitali su se u velikom broju, a tiraža tih novina naglo je porasla. Osim članaka, počela je pisati i romane u nastavcima čiji bi kraj bio najnapetiji, pa bi čitatelji od ranih jutarnjih sati čekali da novine stignu na kiosk kako bi pročitali novi nastavak romana. Nakon nekog vremena se otkrilo tko piše pod muškim pseudonimom, pa je Zagorkina popularnost bila još veća jer je iza svega bila jedna žena.
Posebnost Zagorkinih romana bila je u tome da je Zagorka rečenice diktirala svojoj daktilografkinji s crnim povezom preko očiju. Fascinantno je kako je ta književnica sve svoje likove i događaje u fabuli držala u glavi (zapamćivala) da bi svaki dan izašao nastavak, odnosno samo jedna epizoda iz romana, a znamo da njezini romani imaju preko 200 stranica.
Popularnost njezinih romana bila je velika, jer je u njima progovarala o zanimljivim i intrigantnim temama.
Vjerojatno su svi čuli za Gričku vješticu, Tajnu na krvavom mostu i ostale naslove.
Nažalost, umrla je osamljena u stanu na Dolcu.
Mnogi književnici svoj život završili su slično te se glas o njima pronio tek nakon njihove smrti.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here