Maslačak (taraxacum officinale)Maslačak (Taraxacum officinale)
obično uspijeva u krajevima s umjerenom i hladnom klimom, livadska je biljka i nalazimo ga praktično svuda. Postoji oko 25 vrsta maslačaka, a na prostorima Balkana najraširenija je vrsta Taraxacum officinale. U narodu je poznat pod raznim nazivima: mleč, mlečac, radić, divlja žućenica, popovo,kravlje cveće, …
Opis biljke
Maslačak je trajna, zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae) s mesnatim, vretenastim i u gornjem dijelu razraslim korijenom. Listovi su u početku prilegli uz tlo u obliku rozete, a u kasnijem razvoju se uspravljuju. Cjevasta cvjetna stabljika nosi žutu cvjetnu glavicu koja se noću i za vrijeme kiše zatvara. Korijen i cijela biljka sadrže mliječni sok. Nakon cvatnje pojavljuje se sjeme u obliku zračne lopte koje se dalje prenosi vjetrom. Cvate tokom mjeseca travnja i svibnja.
Ljekovita svojstva i djelovanje
Iako se maslačak zbog svoje raširenosti uglavnom smatra korovom, ne smiju se zanemariti njegova izvanredna ljekovita svojstva. Gotovo svi dijelovi biljke su ljekoviti. Korijen maslačka sabire se prije cvatnje ili kasnije početkom same cvatnje, cvjetovi se beru tokom cvatnje, a sabire se i cijela biljka s korijenom. Maslačak je primjer koliko je važno sabirati određeni biljni dio u određeno godišnje doba, kako bi se postigla što veća ljekovitost. Tako korijen iskopan u proljeće sadrži 17-20% šećera i levulin, onaj iskopan od sredine kolovoza do rujna inulin, a korijen iskopan u listopadu sadrži najviše tarakserina i levulina. Osim navedenog u korijenu ima još mnogo kalija i ostalih mineralnih soli, kalcij, mangan, natrij, kremična kiselina, sumpor i obilnije vitamina C. Svježi listovi maslačka u proljeće obiluju vitaminom C, a čitava biljka sadrži još holin, gorku tvar, škrob, koji se kod duljeg čuvanja pretvara u voćni šećer, saponin, mast, jedan encim, tragove eteričnog ulja, vosak, sluz, kaučuk, šećer, bjelančevinu, levulin i taraksin.
Iz korijena maslačka izrađuje se ekstrakt (Extractum Taraxaci), a u pučkoj medicini sabiru se cvjetovi. Ljekovito djelovanje očituje se u poboljšanju u cjelokupnoj izmjeni tvari, djeluje na čišćenje krvi, koristi se kod liječenja gihta, reumatizma, skrofuloze, kožnih ekcema, lišaja, oteklina, čireva, krvnih bolesti, debljine, staračkih pojava, pomanjkanja apetita, lijenosti crijeva, kod smetnji u radu jetre i žuči, kao i kod pojave vode u prsima i trbuhu. Maslačak se također preporučuje kod šećerne bolesti. Korijen utječe na sva izlučivanja iz tijela, naročito žuči, otklanja zastoje, smetnje i nakupljanje sluzi, djeluje bezbolno na izlučivanje mokraće a jer otklanja iz tijela otrovne tvari koje čine tijelo umornim, korijen djeluje kao tonik za osvježenje i jačanje. Smatra se da je najdjelotvorniji i najljekovitiji svježe istiješteni sok kojega treba uzimati dnevno 2-3 jedaće žlice, najmanje kroz 3-4 tjedna. Od osušenih listova, cvjetova i sitno izrezanog korijena zimi se priprema čajni oparak koji se koristi tako da se uzima 1-2 čajne žlice za 1 šalicu čaja, a piju se dnevno 2-3 šalice. Uz dodatak meda, povećava se ljekovito djelovanje.
Maslačak se koristi i u kulinarske svrhe. Cvijeće se može koristiti za dobivanje vina od maslačka, a može se dodati i u salatu. Korijen maslačka može se jesti kuhan, u salati, pirjan ili pirjan u maslinovom ulju.
Maslačak je prekrasna biljka za jačanje organizma, ali još uvijek nedovoljno iskorištena, iako se ponegdje u svijetu već uzgaja kao ljekovita biljka.

1 KOMENTAR

  1. Na internet portalima svi hvale maslačak kao stvarni i istinski prirodni lijek
    a mi ga smatramo korovom koji raste svigdje i svagdje
    zar smo slijepi pored zdravih očiju

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here