Mauricijus zemlja RumaRUM

Pre degustacije ruma nije na odmet da budete siti a jedno od mesta gde možete uživati u pravom Mauricijskom ručku jeste restoran “1819”, smešten u predivnoj kućici na istom imanju gde je i fabrika ruma. “1819” predstavlja brend njihovog ruma i godinu kada je sve počelo u reonu Saint Aubin.

Posle lepog ručka sledi degustacija ruma na imanju Saint Aubin, na čijim se plantažama uzgaja šećerna trska ali takođe poseduje destileriju ruma. Sigurno se nećete razočarati a vaša očekivanja neće biti uzaludna.

Ljubazni domaćin će vas odvesti u obilazak male fabrike ruma. Ovde možete videti kako se cedi sok iz šećerne trske. A upravo sok šećerne trske predstavlja jedan od glavnih sastojaka ruma. Mauricijus je država u kojoj je 40% zemljišta prekriveno poljima šećerne trske tako da su male šanse da dođe do nedostatka sirovog materijala. Jedan deo ide u destileriju u Saint Aubin-u gde se od sirovog materijala dobija krajnji proizvod koji se ručno flašira.

Rum nije “samo“ rum postoje nekoliko aroma. Neke od aroma su vanila, kafa, kokos i mnogi drugi a u ponudi je naravno i čist rum bez ikakvih aroma i dodataka. Za posetioce koje zanima moguće je organizovati šetnju do plantaže vanile. A tamo možete videti da nije nimalo jednostavno uzgajati ovu tropsku orhideju. Svaki deo cvetova mora se posebno naravno ručno oprašiti i potrebno je oko devet meseci pre nego što krene berba prvih malih plodova vanile.

U svakom slučaju, poseta Saint Aubin-u daće vam lep uvid u neke tradicionalne veštine gajenja i prerade biljaka. Rum sa aromom vanile, kokosa, začinjen ili pak čisti rum, na vama je samo da izaberete omiljeni.

Mauricijus zemlja RumaVELIKE KORNJAČE

Istorija velikih kornjača je na Mauricijusu impresivna koliko i okrutna. Kada su stranci po prvi put kročili na Mauricijus oko 1690-te bili su u čudu od velikog broja kornjača koji je bio na ostrvu. Grupe su brojale od dve do tri hiljade kornjača, kao da je ispred vas ogroman tepih od kornjača, možete li da zamislite kako je to izgledalo?

S druge strane kornjače su odnošene na brodove kao hrana za mornare tokom dugih plovidba i putovanja (kornjače mogu dugo da izdrže bez hrane i vode). Druge su korišćene za proizvodnju ulja, užasna činjenica je da je bilo potrebno oko 500 kornjača za jedno bure ulja.

Ova okrutna strana lova je skoro dovela do istrebljenja ovih finih životinja. Bile su na samoj ivici istrebljenja ali na svu sreću još uvek su sa nama i možete ih videti u rezervatu La Vanille Reserve des Mascareignes. To je rezervat na Maldivima gde im možete prići veoma blizu pa čak ih i (nežno) dodirnuti. Ali pazite se i dalje mogu da vas ujedu.

Mauricijus zemlja RumaNEŠTO VIŠE O REZERVATU Vanille Réserve Des Mascareignes

Vanille je park gde možete videti velike kornjače, ali isto tako i slepe miševe, iguane i krokodile. Prilikom obilaska ove daleke destinacije možete probati krokodilsko meso. Jedan deo posetioca se ne usuđuju da probaju dok drugi to rado prihvataju, u koju grupu spadate vi? Meso se obično prži u fritezi i ukus je sličan kad da jedete piletinu.

Jedna od impresivnih stvari bez premca jeste insektarium sa lepom kolekcijom leptira i insekata (za više od 23000 različitih vrsta vlasniku insektariuma bilo je potrebno 33 godine strpljivog rada gosp. Jackues Siedleck). Nemojte ulaziti ukoliko se stvarno bojite insekata i paukova takođe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here