Mitovi o freelancinguUkoliko ste freelancer verovatno ste čuli sve ovo i to mnogo puta. Ukoliko niste, a razmišljate da postanete, možda i sami verujete u neki od mitova o kojima pišemo. Gde god da ste, pročitajte naš tekst i razmislite kako je u vašem slučaju.

1. Rad u pidžami

Freelanceri znaju da ovo nije moguće, iako sa strane ovo izgleda kao najnormalnija stvar. Naravno da često možete da radite ležerno obučeni, ali svaki kontakt sa klijentima preko skajpa ili vajbera ima ista pravila ponašanja kao i bilo koji drugi sastanak ili konferencija. Činjenica da je veliki broj klijenata iz Amerike, celu ovu stvar čini još komplikovanijom, jer neretko morate da budete fomalno obučeni u vreme kada su svi oko vas u pidžamama.

2. Puno slobodnog vremena

Istina je da slobodnog vremena nema gotovo uopšte. Ne samo zbog mnoštva projekata koje radite istovremeno, već i zbog čestih izmena i novih smernica koje morate ispratiti, vaše slobodno vreme uglavnom neće postojati. Rad od kuće je zaista rad i pre nego se odlučite za njega, dobro se pripremite.

3. Zarađuješ sedeći za kompjuterom

Mitovi o freelancinguOkej, ovo jeste istina, ali ne u potpunosti. Iako web dizajner mora da sedi i radi za kompjuterom, veoma često freelancer mora da radi i komunicira kao i svi ostali ljudi. Odlazak do banke, tranferi novca, problemi sa pay palom, peripetije oko uplate socijalnog i zdravstvenog osiguranja, samo su neke od prilično otežavajućih okolnosti sa kojima se domaći freelancer suočava.

4. Lako je naći posao na internetu

Mitovi o freelancinguOvaj mit delom su podstrekli i sami freelanceri, ali on je daleko od istine. Internet je, svakako, pun poslova koji se nude na specijalizovanim sajtovima za rad od kuće, ali morate znati da su ovi poslovi daleko od dobro plaćenih i veoma često će vam za njih nuditi i manje od jednog dolara na sat. Drugim rečima, možda je zaista lako naći freelance posao na internetu ali nije lako naći dobar freelance posao. A ako se bavite kreiranjem web sajtova možete računati na ozbiljnu konkurenciju.

5. Ne morate raditi sa ljudima koje ne volite.

U idealnom svetu freelancinga, web dizajner može da bira sa kim će i pod kojim uslovima raditi dizajn web stranica. U realnim uslovima freelance sveta, moraćete raditi sa mnogima, a možda i sa svakim, pre nego što postanete dovoljno traženi da možete birati. Zapravo, najpoštenije je ne opterećivati se ovim, jer je konkurencija toliko velika, da je suludo odbijati poslove.

6. Rad od kuće je poput rada u raju

Nismo sigurni koliko je ovo istina, ali znamo kada definitivno nije. Radite za klijenta iz Los Anđelesa i on želi skype razgovor sa vama dok iz susedne sobe vaša beba od par meseci pokušava da zaspi-ovaj scenario i nije scena iz poslovnog raja. U svakom slučaju, ne treba se pokolebati, rad od kuće jeste dobra stvar, makar zato što ste češće sa porodicom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here