Mobilni telefoniMobilni telefoni su uređaji koji su nam veoma brzo ušli u sve pore svakodnevnog života. Teško je danas zamisliti život bez njih. Te male spravice postala su zaista prava čuda tehnike. Još od kasnih devedesetih prisutna su na tržištu, a u posljednjih desetak godina mnogo toga se na njima promijenilo. Tako sa današnjim modernim telefonima, pored toga da obavljamo razgovore ili šaljemo SMS poruke, možemo da pravimo kvalitetne digitalne fotografije, audio i video snimke, kreiramo i čitamo dokumente, imamo pristup internetu itd. Sa naprednim tehnologijama i tržištem koje grabi naprijed velikim koracima, rastu i brojni operateri kako u cijelom svijetu, tako i u svim balkanskim zemljama. I oni se trude da zadovolje zahtjeve korisnika, i bore se za svakog korisnika pojedinačno nudeći razne opcije i pogodnosti. Zbog toga postaje sve teže odlučiti se za tarifu i određenog operatera koji odgovara vašim zahtjevima. Evo nekih smjernica koje vam mogu pomoći u tome.

Savjeti za izbor najpovoljnijeg mobilnog operatera

Svi mi imamo različite potrebe kada je u pitanju upotreba usluga mobilnih operatera. Neki od nas preferiraju razgovor, neki sms poruke, neki od nas mnogo putuju, te samim tim troše više impulsa u roming zonama, neki žive na internetu i sl. Shodno tome, možemo i napraviti neke kriterije kojih se treba pridržavati pri izboru mobilnog operatera:
1) Napravite listu operatera koji rade u vašoj zemlji. Nabavite adrese najbližih poslovnica.
2) Obiđite sve poslovnice, i raspitajte se o tome šta nude. Sve podatke koje dobijete zapišite na papir. Ono što trebate pitati jeste: Koliko košta impuls prema brojevima iz mreže i iz drugih mreža? Koliko košta minut razgovora u romingu? Koliko košta SMS? Koliko košta 1mb prenesenih podataka na interentu. Kolika je pretplata? Koji modeli pretplate postoje? Da li nude mobilne uređaje uz pretplatu i po kojoj cijeni i pod kojim uslovima. Sve ove podatke možete da unesete u vidu ankete koju sami treba da napravite po principu “napravi sam”. Sve ove podatke vjerojatno možete naći i na web adresama operatera.
3) Kada ste dobili podatke usporedite ih. Potom napravite sopstvenu listu vaših prioriteta. Pogledajte telefonske račune unazad nekoliko mjeseci i na njima podatke o tome šta najviše trošite: minute razgovora, sms poruke, internet, roming i sl.
4) Na osnovu vaše liste, lako možete da vidite koji od operatera i koja tarifa vam najviše odgovaraju.
Iako ovo djeluje pomalo teško i zamorno, nemojte izbor operatera prepustiti slučaju. Naši mali drugari, mobilni telefoni, su veliki potrošači, pa stoga dobro razmislite i pogledajte podatke koje ste prikupili, pa tek onda donesite pravu odluku. Tako ćete uštediti značajnu sumu novca koju možete utrošiti na druge korisne stvari.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here